‘Svijet tišine’ bio je jedan od prvih filmova s podvodnim snimkama u boji

Svijet tišine (Le Monde du silence) je francusko-talijanski cjelovečernji dokumentarni film snimljen 1956. u režiji Jacques-Yvesa Cousteaua i Louisa Mallea, poznat kao Malleov režijski debi, ali i kao jedan od popularnijih dokumentaraca u povijesti filma.

Nastao je na temelju istoimene knjige objavljene 3. veljače 1953. godine. U njoj je Cousteau opisao svoju oceanografsku ekspediciju na brodu RV Calypso. Film je snimljen na novoj ekspediciji, na koju je Cousteau pozvao mladog Mallea, i koja je trajala dvije godine. Tom prilikom su Cousteau i njegova posada putovali Mediteranom, Perzijskim zaljevom, Crvenim morem i Indijskim oceanom te snimili preko 25.000 metara podvodnih snimaka. Premijerno je prikazan na festivalu u Cannesu, gdje je izazvao pažnju i kao jedan od prvih filmova sa podvodnim snimkama u boji. Na njemu je nagrađen Zlatnom palmom, postavši prvi dokumentarni film koji je dobio nagradu pod tim imenom. To će dostignuće ponoviti jedino Mooreov Fahrenheit 9/11 godine 2004. Kasnije je osvojio i Oscar za najbolji dokumentarni film.

Film se kasnije suočio s kritikama zbog ekološke štete učinjene tijekom snimanja. U jednoj sceni posada broda Calypso masakrira jato morskih pasa koje je iz nekog razloga privukla lešina bebe kita, koju je posada slučajno i sama smrtno ozlijedila. Drugom prilikom je Cousteau koristio dinamit u blizini koraljnog grebena, a sve u svrhu snimanja filma. Cousteau je kasnije postao ekološki svjesniji, uključio se u očuvanje mora, a Ted Turner ga je čak nazvao “ocem ekološkog pokreta”.

Komentiraj