EPA/ERIK S. LESSER

Svijet nudi pomoć Njemačkoj; u Muenchenu izvanredno stanje

Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija ponudili su Njemačkoj svoju pomoć nakon pucnjave u trgovačkom centru u Muenchenu, u kojoj je ubijeno osam osoba, a za koju policija vjeruje da je teroristički napad i zbog čega je proglašeno izvanredno stanje u tom gradu.

Njemačke vlasti proglasile su u petak navečer izvanredno stanje u Muenchenu nakon napada naoružanih napadača na trgovački centar, izvijestila je televizijska postaja NTV.

Broj mrtvih u tom napadu porastao je na osam, priopćila je policija.

“Tužna vijest: broj mrtvih porastao je na osam”, objavila je na Twitteru muenchenska policija dodajući da su napadači u bijegu i da ima više ozlijeđenih osoba.

Bijela kuća je oštro osudila taj napad.

Američki predsjednik Barack Obama je obećao njemačkim vlastima “svu potporu koja im je potrebna” zbog “terorističke situacije” u Muenchenu na jugu zemlje.”Neki od vas znaju da je bila pucnjava u Njemačkoj i u ovom trenutku se ne zna što se točno događa, ali naše su misli s onima koji su možda ozlijeđeni”, rekao je Obama dodavši da je “Njemačka jedna od naših najbližih saveznica i pružit ćemo joj svu pomoć koja bi joj mogla trebati u ovoj situaciji”.

Francuski predsjednik Francois Hollande je uputio u petak navečer “osobnu poruku potpore” njemačkoj kancelarki Angeli Merkel nakon pucnjave u trgovačkom centru Olympia na sjeverozapadu grada u blizini Olimpijskog stadiona.

Velika Britanija je spremna pomoći Njemačkoj, rekao je ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

“Šokiran sam i zaprepašten tim užasnim napadom u Muenchenu i izgubljenim životima. Moje su misli s ozlijeđenima i obiteljima ubijenih”, rekao je Johnson.

“Mi smo spremni pomoći našim prijateljima u Njemačkoj. Naš savjet britanskim građanima na tom području je da ostanu kod kuće i prate upute lokalnih vlasti.”

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere vraća se zbog napada u Njemačku iz SAD-a gdje je otputovao za praznike.

Komentiraj