Svi zajedno za radost Božića – prvi dječji Advent u Vukovaru

Tomislav Jagar

Prvi put ove godine u Vukovaru se održava jedinstveni dječji advent „SVI zaJEDNO za radost Božića u Vukovaru“ ili Advent pun ljubavi, kako su ga nazvali „Organizatori bez granica“, zagrebačka agencija čiji program je pobijedio na natječaju Turističke zajednice grada Vukovara za suorganizaciju adventa. Ideja ovog projekta je okupljanje prije svega onih najmanjih i najmlađih i iskazivanje zajedništva s gradom koji, kako je kazao Aleksandar Kovačević, producent i inicijator projekta i predstavlja simbol hrvatskog zajedništva. Na otvorenju su svirali „Zaprešić Boysi“, klapa Stine, Meritas i drugi, a 6. prosinca Vukovar je posjetio i Sveti Nikola koji je za tu prigodu stigao iz Zagreba.

Direktorica Turističke zajednice Marina Sekulić podsjetila je kako se vukovarski adventski sajam održava još od 2015., dok vukovarske adventske svečanosti postoje već 21 godinu i stavljaju akcent na kulturu, tradiciji i očuvanje baštine, no naglasila je da su se još više željeli posvetiti djeci. Priznaje da su, iako je program koji su ponudili „Organizatori bez granica“ izgledao pomalo preambiciozno jer je Grad Vukovar za projekt mogao izdvojiti tek 150 tisuća kuna, ona i Aleksandar Kovačević „kliknuli“ na prvu.

Suradnja je započela još u svibnju na Dan grada Vukovara, kada je održan festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ!” koji se temelji na projektu nastalom još 2011., gdje je okupljena sva hrvatska nematerijalna baština na listi UNESCO-a, a koji je bio osmišljen za ulazak Hrvatske u EU. No kako Aleksandar Kovačević to tada nije uspio, odlučio je pokušati drugdje.

„Ja sam animator iz inata“, kazao je Kovačević, sretan da je projekt na kojem su sudjelovala brojna poznata glazbena imena doživio veliki uspjeh u Vukovaru i od ove godine postao je tradicionalan. Zato ga i nije iznenadilo kada su pobijedili sa svojim projektom i za dječji advent. On i Marina Sekulić iz Turističke zajednice složili su se da u moru advenata koji kopiraju jedni druge treba napraviti nešto jedinstveno, što ima priču. Na njihovu veliku žalost, sponzori i državne institucije nisu uočili tu vrijednost, za čije financiranje je potrebno biti jako domišljat po sistemu „kružnog marketinga“ u kojem novca nema. Neposredni motiv za ovu inicijativu bio je, kazao je Kovačević, novinski tekst o interkulturnoj školi Dunav koja i nakon 15 godina pokušaja i goleme donacije norveške vlade nije zaživjela. Smatrao je kako bi upravo Vukovar trebao postati mjesto susreta djece iz cijele Hrvatske, ovoga puta ne zbog tragičnih događaja iz prošlosti, nego u radosnom iščekivanju Božića. Imperativ je bio da se u okupe i srpska i hrvatska i ostala djeca, sve škole, vrtići, klubovi i plesne skupine koje djeluju u Vukovaru.

I Marina Sekulić naglasila je da su u radionice, programe i nastupe uvijek uključena i hrvatska i srpska djeca, kao i sve manjinske zajednice s njihovim običajima i nikada nitko nije radio razliku među njima. Vukovaru koji se obnavlja, kazao je Kovačević, najviše nedostaje života i pozitive. I zato će u 15 dana dječjeg adventa doći djeca iz 15 hrvatskih gradova – od Dubrovnika, preko Zagreba, Karlovca, Vodica, Valpova, Sunje i Donjeg Miholjca do Osijeka.

Svakoga dana dolazi ih preko 200, svojim nastupima sudjeluju u programu, upoznaju se, druže se s malim Vukovarcima, a često požele posjetiti i Vukovarski memorijalni centar i Vukovarsku bolnicu. Najveća nagrada organizatorima u tome je da su uspjeli okupiti raznoliku publiku koju čine svi građani Vukovara, bez obzira na nacionalnost, čije su reakcije pozitivne. Na pitanje hoće li do Božića Vukovar posjetiti političari koji se pojavljuju u Vukovaru gotovo isključivo 18. studenoga, Marina Sekulić odgovorila je kako ne želi miješati politiku u ovu manifestaciju, iako bi bilo lijepo da predstavnici državne vlasti podrže projekt koji je osmišljen prije svega zato da bi se u Vukovar vratio život i radost, osobito najmlađima.

Po njenim riječima, taj projekt treba rasti jer ima i svoju turističku vrijednost zato što može privući i ljude iz okolnih gradova, od Osijeka, preko Vinkovaca, do Iloka i Đakova. Jednoga dana možda će privući i turiste iz okolnih zemalja koji bi do Vukovara stizali riječnim kruzerom po Dunavu. Pokraj šatora i adventskog vijenca, otvoreno je i klizalište u centru grada, što je dodatna atrakcija za najmlađe stanovnike Vukovara. Proteklog vikenda u vukovarskom Hrvatskom domu i u adventskom šatoru svoj je božićni koncert održao i zagrebački dječji zbor Klinci s Ribnjaka.

Paralelno traje i akcija Vukovarski adventski kalendar dobrote kojom se sakuplja novac za obitelji lošijeg imovinskog stanja s više djece. Njima će na Badnjak biti podijeljena i 24 božićna drvca. „Organizatori bez granica“ nadaju se da će ovu adventsku priču nastaviti i sljedeće godine jer je značenje i vrijednost ovakvog projekta puno veća od novca koji je u njega uložen. „Tu se ne radi o novcu, nego o ljubavi za svu djecu“, zaključio je producent Aleksandar Kovačević.

Komentiraj

Source:Zrinka Vrabec Mojzeš