Švedski parlamentarni odbor: Vlada nije uspjela u postupanju s pandemijom

Švedska manjinska vlada lijevog centra nije uspjela u nekoliko aspekata svog postupanja s pandemijom covida-19, ustvrdio je u četvrtak parlamentarni odbor za ustav.

Vlada je sporo uspostavila sustav testiranja i praćenja kontakata, nije uspjela zaštititi starije osobe, a nedostajalo je jasnih linija odgovornosti između državnih i lokalnih vlasti, ustvrdio je odbor.

Odbor nije komentirao kontroverznu švedsku strategiju zabrane zatvaranja.
“Jasno je … Švedska prije (pandemije) nije bila dovoljno pripremljena i možemo učiti iz mnogih utvrđenih neuspjeha”, rekao je Hans Ekstrom, zamjenik predsjednika odbora i socijaldemokratski zastupnik.

Švedska je bila izdvojena u svojoj borbi protiv pandemije i odlučila se protiv zatvaranja, umjesto da se oslanja na uglavnom voluntarističke mjere. U toj je zemlji broj umrlih bio je veći od onog kod nordijskih susjeda, ali niži nego u većini europskih zemalja koje su se odlučile za zatvaranje.

Odbor je rekao da je vlada trebala brže uspostaviti okvir za testiranje i praćenje kontakata, brže izraditi zakon koji joj daje šire ovlasti za suočavanje s krizom i brže izolirati domove za starije osobe.
“Vladin odgovor nije bio dovoljan”, rekla je predsjednica odbora Karin Enstrom, iz oporbene Umjerene stranke. “Starije osobe bile su posebno ranjive … i … vlada je trebala djelovati snažnije”.
Vlada koju su vodili socijaldemokrati već je prihvatila zaključke da nije učinila dovoljno da zaštiti starije stanovnike u domovima za njegu.
Potvrđeno je da je do 26. svibnja nešto više od milijun Šveđana preboljelo covid-19, a oko 14.500 ih je umrlo.

Komentiraj