Sve je više ranoranioca: Buđenje u pet postaje trend – s razlogom

Autor:

Pixabay

Tko rano rani dvije sreće grabi – i ne samo dvije, pitate li sve one koji se bude ranije, nego prije. Ustajanje u zoru je u trendu!

Često nam je dan prekratak da odradimo sve što smo naumili, a gdje li još i da u njemu pronađemo pokoji trenutak za sebe. Jedini način da to postignemo, a pritom i bolje organiziramo svakodnevicu je da se krenemo ranije ustajati. Ustajanje u zoru, a i prije nje, ovisno o dobu godine, postao je trend među svim generacijama. I dok se oni mlađi moraju potruditi ustajati u pet, onim starijima to ide prirodno – što smo stariji to manje spavamo.

Glumac Mark Wahlberg otišao je korak dalje pa svoju budilicu navija u 3.30h. “Ne želim vježbati i moliti se usred dana”, izjavio je glumac i otac četvero djece za E! dodavši kako svoje osobne stvari želi obaviti prije, no što se djeca probude. Tko rano ustaje, rano i liježe pa Wahlberg nakon večere koja je u 19.30h, redovito zaspi pred TV-om dok pokušava sa ženom odgledati film.

Ne morate se kao holivudska zvijezda, ustajati usred noći, no nastojte barem sat vremena ranije, no što običavate. “Pet do devet prije devet do pet”, simpatična je krilatica kojom se vode tiktokeri i instagrameri, ukazujući na važnost vremena koje provedu budni prije, no što odu na posao. Naravno, što nije na društvenim mrežama kao da i ne postoji pa svi oni objavljuju kako provode ranu zoru. No, to nije tema ovog članka. U nastavku vam otkrivamo prednosti ranog buđenja kako bismo vas potaknuli da ih i sami isprobate.

 

Samopoštovanje

Već time što ustanete u pet, osjećat ćete se kao da ste sami sebe pobijedili. Slatki osjećaj postignuća – barem u početku, dok vam rano buđenje ne postane navika. Bit ćete ponosni na sebe, a to će se odraziti na vaše držanje, komunikaciju s drugima i sve ono što budete činili kroz dan. Bit ćete bolje volje.

Bit ćete u prednosti

Svi oni koji rano ustaju reći će vam da im puno znači to što se osjećaju kao da su u prednosti. Dok drugi spavaju (barem na našoj strani Zemlje), ranoranioci odrađuju svoju jutarnju rutinu i spremaju se za novi dan.

Bit ćete smireni i fokusirani

Krenete li ranije, no ostali u dan, izbjeći ćete stres zbog pritiska da ispoštujete rokove. Jednostavno ćete biti koji sat u prednosti, a to znači i bolji fokus na radne zadatke. Probudite li se ranije, moći ćete u miru napraviti dnevni plan, pročitati mejlove, prelistati novine i pregledati portale.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shilpa Singh (@shiilpasingh)

Vrijeme za sebe

Kroz dan najviše pamtimo ono što ujutro prvo napravimo. Bilo bi dobro nakon buđenja posvetit se sebi, čitati knjigu, pisati dnevnik, vježbati, moliti ili meditirati. Naravno i u miru popiti kavu ili čaj i doručkovati.

Ako smireni krenete u dan, bit ćete produktivniji i uvečer ćete se manje osjećati iscrpljeno iz jednostavnog razloga što vam tijelom nije preplavljeno kortizolom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nitu Singha (@nitu9101)

 

Bolje ćete spavati

Ustajanje s ptičicama godi organizmu (jedino ako niste noćna ptica, no u tom slučaju na vas se ovaj članak ne odnosi jer vi liježete kada ranoranioci ustaju). Izloženost jutarnjem svjetlu i suncu pokreće cirkadijalni ritama tako da se do večeri tijelo prirodno priprema za san. Drugim riječima, ako ustanete u pet, navečer će vam se već oko 21 ili 22 početi spavati, a poznato je da je najkvalitetniji san onaj kojeg uhvatimo prije ponoći.

Odlučite li se rano buditi, nemojte to činiti nauštrb sna. Tijelu morate osigurati da se regenerira, mozgu da se očisti od svega što je kroz prethodni dan svjesno ili nesvjesno procesuirao. Potrebno nam je sedam do osam sati sna kroz noć pa pripazite da idete na vrijeme spavati.

Znanost potvrdila da je dobro ustajati rano

Ljudi koji ranije idu spavati i ranije ustaju, imaju značajno manji rizik od razvoja depresije, pokazalo je opsežno istraživanje objavljenom u svibnju 2021. u časopisu JAMA Psychiatry.

Studija je ispitala podatke više od 840.000 ljudi, a proveli su je znanstvenici sa Sveučilišta Colorado Boulder i Harvarda. Njezini rezultati predstavljaju jedan od najjačih dokaza dosad da kronotip – prirodna sklonost osobe da ide spavati i ustaje u određeno vrijeme – utječe na rizik od depresije.

“Već neko vrijeme znamo da postoji veza između vremena kada idemo spavati i raspoloženja, no mnogi nas pitaju koliko je to ranije. Otkrili smo da sat vremena ranije odlaska na spavanje i buđenja ranije, znatno snižava rizik od depresije”, izjavila je voditeljica studije Celine Vetter.

Onima koji se žele ranije buditi, ova profesorica integrativne psihologije na Sveučilištu Colorado Boulder savjetuje da im noći budu mračne, a dani svijetli.

Popijte jutarnju kavu na trijemu. Hodajte ili se vozite biciklom na posao ako možete, a navečer prigušite svu tu elektroniku koja nas okružuje i spavajte u mraku”, kaže Vetter.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.