Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek predstavila je u utorak u sklopu svog predizbornog programa inicijativu za uvođenje “gradskih sportskih vaučera ” u iznosu od 200  kuna mjesečno, kojima bi se svakom zagrebačkom djetetu starije vrtićke i osnovnoškolske dobi omogućilo besplatno bavljenje sportom u sportskim klubovima.

Sportski vaučer podrazumijevao bi sufinanciranje bavljenja sportom za djecu Zagreba u vrijednosti 200 kuna mjesečno tijekom školske godine, odnosno  2000 kuna godišnje, za što bi se iz gradskog proračuna trebalo izdvojiti 140 milijuna kuna godišnje, kazala je Švaljek na konferenciji za novinare na dječjem igralištu kod Boćarskog doma.

“Gradski sportski vaučer, koji ću uvesti kao gradonačelnica Zagreba, je pravo i mogućnost za svu zagrebačku djecu da se bave aktivnostima u sportskim klubovima i objektima”, rekla je Švaljek. Budući da u Zagrebu ima oko 55.000 djece osnovnoškolske i oko 15.000 djece starije vrtićke dobi za provedbu te mjere trebalo bi osigurati 140 milijuna kuna godišnje.

Vaučeri bi se dodjeljivali djeci koja bi ih donosila sportskim klubovima, a klubovi bi temeljem primljenih vaučera imali pravo na financijsku potporu Grada ovisno o tome koliko djece privuku, pojasnila je Švaljek.

Ideja o uvođenju vaučera, ističe, pojavila se uslijed informacija o zabrinjavajućem stanju tjelesne kondicije djece uzrokovane manjkom aktivnosti. Naglasila je da Zagreb ima mogućnosti i obavezu brinuti o zdravlju djece. “Zakon o sportu i program javnih potreba u gradskom sportu obvezuju Zagreb da što više ljudi uključi u sportske aktivnosti, posebice djecu i mlade”, rekla je.

Na  novinarski upit znači li to novi model financiranja sportskih klubova, Švaljek je kazala da bi to bio jedan od dodatnih načina financiranja koji bi bio pravedniji i transparentniji od sadašnjeg, ali bi klubovima ostala sredstva za financiranje, primjerice priprema djece za sportska natjecanja.

Komentiraj