Europski forum nezavisnih profesionalaca (EFIP) objavio je istraživanje o porastu broja nezavisnih stručnjaka – freelancera unutar Europske unije. Prema objavljenim podacima, riječ je o najvećem rastu zaposlenja na tržištu Europske unije. Sveukupan broj samozaposlenih radnika čini oko 15% ukupno zaposlenih u cijeloj Europskoj uniji.

Najveći porast broja freelancera ostvarila je Nizozemska, gdje je u posljednjih 10-ak godina broj freelancera porastao čak 92%. Naši susjedi Talijani imaju 23.4% samozaposlenih profesionalaca, a Rusija čak 35%. U Slovačkoj, čije je tržište približno slične veličine hrvatskom, svaka 9. osoba je freelancer.

U Ujedinjenom Kraljevstvu brojke su još veće. Slobodnim zanimanjima bavi se oko milijun i pol Britanaca, a vrijednost njihovog rada za britanski proračun procjenjuje se na čak 21 milijardu funti, odnosno oko 176 milijardi kuna.

Megaframe

“Potreba za kvalitetnim freelancerskim uslugama ovdje u Londonu je ogromna i u konstantnom porastu, najviše za dizajnerskim i IT djelatnostima”, rekao je Dragan Vejnović, Hrvat s londonskom adresom, i sam nezavisni profesionalac. Osnivač je platforme Megaframe, koja radi na predstavljanju domaćih freelancera na britanskom tržištu.

“U Engleskoj trenutno radimo na nekoliko velikih projekata s produkcijskim kućama i ostalim klijentima, a nedavno smo se proširili i na australsko tržište, gdje smo osvojili međunarodni natječaj za jedan od njihovih najvećih nogometnih klubova, tako da posla svakako ne manjka”, dodao je Vejnović.

Na pitanje o razlikama između poslovanja s hrvatskim i engleskim klijentima, Vejnović misli kako su razlike minimalne, te da sve veći broj hrvatskih tvrtki poseže za njihovim uslugama. “Čini mi se da je kultura angažiranja freelancera u Hrvatskoj u porastu, i da po tom pitanju ne kaskamo puno za Europom. Što se nas tiče, dobivamo često upite iz Hrvatske i većinom smo zadovoljni ostvarenim suradnjama.”, zaključuje Vejnović.

Komentiraj