Sva raskoš seljačke kuhinje – tajne koje se prenose mladima

Autor:

TZ zagrebačke županije

Rudarska greblica, plešivički copanjek, vrbovečka pera, zlevanka, bele kobase i vankuši ili kotlet s trsja samo su neka od tradicionalnih jela koja se mogu kušati od Prigorja i Moslavine do Turopolja, Jaske, Samobora i Zaprešića, kao i na manifestacijima kao što su ‘Kaj su jeli naši stari’ ili ‘Dugoselski piknik’

Zagrebačka županija krije niz neočekivanih iskustava koja je gotovo nemoguće prepričati. Baš zato, treba ih doživjeti. Nadomak glavnog grada, u kojem god smjeru krenuli, lako je naići na pitome krajolike i impresivne vidikovce. No, ovaj kraj pruža toliko više od očekivanog.

IZ VRBOVCA SE NITKO NEĆE VRATITI GLADAN – „Kaj su jeli naši stari“

Vrbovec i građani Vrbovca iz svoje povijesti baštine plemstvo, gospodstvo i kulturu, ali i narodnu, seljačku tradiciju, koju čuvaju kao nematerijalnu kulturnu baštinu te je prenose s koljena na koljeno. Govor, priče, nošnja, način života, običaji, glazba, pa tako i tradicijska kuhinja, ovdje se slave i ostat će sačuvani za buduće naraštaje. Građani i seljaci Vrbovca i okolice, a osobito žene i udruge žena, posebno su ponosni na turističko-kulinarsku manifestaciju „Kaj su jeli naši stari“.

Sve je počelo krajem rujna 1981. kada je održana prva manifestacija „Kaj su jeli naši stari“. na inicijativu turističkih i ugostiteljskih djelatnika te Općinske konferencije za društveni položaj žena. Tada, prije 38 godina, bile su žive i aktivne domaćice koje su svoja znanja stjecale u Domaćinskoj školi u Lovrečina gradu, u kojem su od 1925. do 1940. godine časne sestre Družbe sestara milosrdnica vodile tu školu. Svake godine ovu desetomjesečnu školu je polazilo 15-ak djevojaka u dobi od 15 do 20 godina iz raznih krajeva sjeverozapadne Hrvatske.

U Zagrebačkoj županiji ne manjka tradicionalnih slanih pita, od kojih su najznamenitija vrbovečka pera, ali i drugih poslastica koje spravljaju vrijedne domaće žene. FOTO: TZ zagrebačke županije

Domaćinska škola ostavila je najveći trag upravo u vrbovečkim selima, poučivši žene naprednijim načinima pripreme tradicijskih jela. Prvih nekoliko godina manifestacija se izvodila isključivo kao natjecanje, a porastom posjetitelja tokom godina obogaćivala se i sportskim, kulturnim te zabavnim sadržajem, a natjecateljski dio ostavljen je kao zabavni segment manifestacije. Manifestacija je iznjedrila pregršt tradicijskih recepata, međutim, u samim počecima jedno jelo posebno se istaknulo te redovno u natjecateljskom dijelu odnosilo prvu nagradu, a to je “Vrbovečka Pera”.

Osim što svake godine udruge pripremaju tematski određene gastronomske delicije, u tijeku trajanja manifestacije također sudjeluju i kulturno umjetnička društva, zajednice te ostale institucije koje svojim sudjelovanjem i kulturnim sadržajima obogaćuju kompletnu ponudu ove manifestacije a ujedno nas podsjećaju koliko povijesno bogatstvo baštini grad Vrbovec.

Ove godine vas pozivamo na 41. manifestaciju Kaj su jeli naši stari, koja će se održati od 26. do 28. kolovoza, a sada vam otkrivamo i namirnicu manifestacije – „tikvanje“. Samo to i iskusne ruke. To su okusi našega kraja. Dođite i kušajte neka od najpoznatijih autohtonih jela hrvatske kuhinje, neka zaštićena nematerijalnim kulturnim dobrom u svojoj su osnovi jednostavna seljačka jela.

Vrbovečka pera – glavna zvijezda manifestacije „Kaj su jeli naši stari“

U Zagrebačkoj županiji ne manjka tradicionalnih slanih pita, a vrbovečka pera doista je posebna. Okrugla i raskošna, pripremala se za posebne prigode, najčešće od ostataka tijesta za kruh, koje bi se onda razvuklo i punilo smjesom od svježeg sira, vrhnja, kukuruznog brašna i jaja. Iako je pera jelo s dugom tradicijom, o njezinoj pripremi nema mnogo zapisa, no dovoljno je da se tajna već godinama uspješno prenosi s koljena na koljeno. Vrbovečka pera inače je glavna zvijezda manifestacije „Kaj su jeli naši stari“, a izvorna receptura je zaštićena. Rudarska greblica, plešivički Copanjek, vrbovečka pera, zlevanka, bele kobase i vankuši ili kotlet s trsja samo su neka od tradicionalnih jela koja se mogu kušati od Prigorja i Moslavine do Turopolja, Jaske, Samobora i Zaprešića, kao i na brojnim manifestacijima. Kušajte naše delicije, uvijek kvalitetnih domaćih sastojaka, ručne izrade koji su prava mjera ljubavi.

O pojedinim starinskim jelima kao što su vrbovečka pera nema mnogo zapisa iako imaju dugu tradiciju, no tajne njihove pripreme već se godinama prenose s koljena na koljeno. FOTO: TZ zagrebačke županije


IDEJE ZA GASTRO IZLETE I KUŠANJE TRADICIJE NA STOLU

PROGRAM GASTRO DOGAĐANJA U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJISRPANJ/ KOLOVOZ 2022.

BRDOVEC, DUBRAVICA, MARIJA GORICA

30. 7. 10.00 NATJECANJE/KOTLOVINIJADA – tradicionalna biciklijada, biciklistička alka i druga

natjecanja, kulturno zabavni program

DUGO SELO

9., 10. 7. DUGOSELSKI PIKNIK

SAMOBOR

2. i 3. 7. 36. DANI RUDARSKE GREBLICE, KUD Oštrc, rudnik sv. Barbare, Rude

JASTREBARSKO

2. 7. 8.00 PLAC MLJAC
Strossmayerov trg

6. 8. 8.00 PLAC MLJAC
Strossmayerov trg

15. 8. BLAGDAN VELIKE GOSPE U VOLAVJU – proštenje

RUGVICA

2. 7. 10.00 TURISTIČKOREKREATIVNOEKOLOŠKOEDUKACIJSKI 12. SPUST RIJEKOM SAVOM – tradicionalna regata, plov čamcima duž rijeke Save i prikladna radionica za djecu s ciljem edukacije o važnosti rijeka te njihovu zagađenju i utjecaju na kvalitetu života

VRBOVEC

3. 7. 2. GULAŠIJADA U KONAKU

MO Konak, Konak

26. – 28. 8. 41. TURISTIČKOKULINARSKA MANIFESTACIJAKAJ SU JELI NAŠI STARI


 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.