EPA/AHMED YOSRI

SUMNJA Dužnosnici vjeruju kako je poginulih u stampedu u Meki više od tisuću

Dužnosnici iz nekoliko zemalja poručili su u ponedjeljak kako je u prošlotjednom stampedu u Meki tijekom hodočašća poginulo više od tisuću osoba, iako posljednja službena brojka saudijskih vlasti kaže da ih je poginulo 769.

Nigerijski je dužnosnik za BBC rekao kako je u mrtvačnicu dovezeno više od tisuću tijela, a njegovom se sudu priključuju i dužnosnici Indije, Pakistana i Indonezije. Nigerijski je dužnosnik rekao kako je u mrtvačnicu u Jeddahu dovezeno ukupno 14 kamiona s tijelima, a zasada je ‘iskrcano’ njih deset s 1075 mrtvih tijela.

 

  • Nekoliko zemalja oštro je kritiziralo način na koji su saudijske vlasti odnosile prema nesreći, a u kritikama prednjači njihov regionalni rival Iran, čijih je najmanje 140 državljana izgubilo živote u stampedu.

 

Stampedo, koji se dogodio prošlog četvrtka, je najsmrtonosniji incident na hadžu u posljednjih 25 godina. Dvije velike grupe hodočasnika sudjelovale su u ‘sudaru’ posljednjeg velikog obreda hadža, bacanje kamenja prema stupovima nazvanim Jamarat, gdje se vjeruje da je Abraham bio u iskušenju od strane Sotone.

Osim ogromnog broja poginulih, u stampedu je ozlijeđeno više od 900 osoba. Najviši klerik u zemlji, muftija Sheikh Aziz bin Abdullah al-Sheikh branio je vlasti kazavši kako je stampedo bio izvan ljudske kontrole.

Komentiraj