Nakon mjesec dana sukoba između Suverenog malteškog reda i Svete Stolice, Veliki meštar reda Matthew Festing pristao je podnijeti ostavku na zahtjev pape Franje, rečeno je u srijedu iz organizacije.

“U utorak popodne Velikog meštra primio je papa Franjo koji ga je zatražio da podnese ostavku. Veliki meštar je pristao”, istaknuo je glasnogovornik.

Britanac Matthew Festing koji je u načelu doživotno imenovan, još mora okupiti svoje Suvereno vijeće kako bi ostavka formalno bila potvrđena.

Sukob između Vatikana i Malteškog reda promatrači ocjenjuju kao sukob između crkvenih liberala i konzervativaca.

On je buknuo prošlog mjeseca kada je papa Franjo imenovao petočlano vijeće kako bi ispitao okolnosti slučaja u kojem je smijenjen treći čovjek Malteškog reda, Albrecht von Boeselager.

Malteški red odbio je surađivati, rekavši da je njegova smjena interna stvar.

Boeselager je navodno smijenjen nakon što je dopustio Malteškom redu da sudjeluje u programima podjele besplatnih kondoma u cilju spriječavanja širenja AIDS-a.

Konzervativci kažu da korištenje kondoma krši crkveni nauk ali papa Franjo i njegov prethodnik Benedikt XVI su rekli da bi se njihova primjena mogla opravdati u kontekstu borbe protiv AIDS-a.

Komentiraj