Sukob oko cijene plina između HERE i PPD-a. “Kupci moraju biti na prvom mjestu”

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) završila je javno savjetovanje o Prijedlogu Izmjena i dopuna Metodologije za izračun cijena plina kojim žele smanjiti cijenu plina. Stiglo im je vrlo žestoko protivljenje jednog od ključnih opskrbljivača plinom, tvrtke Prvo plinarsko društvo (PPD).

Iz PPD-a su također ustvrdili da izmjene smatraju ‘pravno neutemeljenima, nedozvoljenima i nezakonitima”, te smatraju da postoji razlog za “preispitivanje postupanja odgovorne osobe Agencije’. A iz Vlade tvrde da poskupljenje neće dozvoliti. Cijena plina za kućanstva prošlogodišnjom je uredbom uređena na 41 euro. Ministar poručuje da poskupljenja neće biti. “Neće se promijeniti cijena plina. Takve smo odluke donijeli, nema tu nikakvih problema, nema katastrofe”, rekao je ministar Davor Filipović.

PPD smatra da je cijena neodrživa

Namjera HERA-e je da se novom metodologijom vrijednost plina računa po cijenama koje se sada mogu kupiti za godinu dana unaprijed – bile bi oko 40-tak eura/MWh. Dio trgovaca, uključujući PPD koji drži oko 30% tržišta smatra da je cijena neodrživa i da može dovesti do sloma tržišta.

“Primjenom odredbi iz prijedloga izmjena i dopuna Metodologije onemogućilo bi se optimalno funkcioniranje tržišta plina i stvorili bi se izrazito nestabilni i nepredvidivi uvjeti poslovanja opskrbljivača u obvezi javne usluge i njihovih opskrbljivača i/ili trgovaca plinom. Izmjene smatramo pravno neutemeljenima, nedozvoljenima i nezakonitima. Postoji razlog za preispitivanje postupanja odgovorne osobe Agencije”, navodi PPD u okviru javnog savjetovanja koje je uputio HERA-i.

“Uvijek u ovoj krizi ima onih koji žele dodatno zaraditi i profitirati. Naravno da ima onih koji bi htjeli da je cijena plina puno veća jer bi im onda zarada bila puno veća. Ima i onih u drugim industrijama koji bi htjeli puno veće cijene jer je onda njima bolje, međutim mi štitimo hrvatske građane i hrvatsko gospodarstvo. Nastavit ćemo tako raditi i dalje i neće biti nikakvih problema po tom pitanju”, rekao je Filipović.

‘Kupci moraju biti na prvom mjestu’

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin i bivši član Upravnog vijeća HERA-e, Dalibor Pudić, ne isključuje mogućnost da Država uskoči u pomoć ako ova metodologija nekom ozbiljnije našteti na tržištu. “Prije svega, uvijek treba gledati na kupce, jer kupci će kasnije kazniti i proizvođače i dobavljače i sve ostalo i naći će alternativu, otići će na druge vrste energenata. Dakle kupci moraju biti na prvom mjestu”, rekao je Pudić i dodao: “Ako su svi u opasnosti zbog nečega, onda se pomaže svima. Ako je određena grupacija oštećena s nečim, pretpostavljam da država i tu intervenira. U ovom slučaju se treba vidjeti postoji li određena šteta”, navodi N1.

“Neki dileri su nabavili plin prije po skupljim cijenama i ako bi cijena bila ovakva, oni će sigurno ući u određeni gubitak. Ovo je neki regulatorni rizik. Očekujem od svih poslovnih subjekata da se prestanu ponašati kao da oni rizika nemaju. Poduzetništvo znači preuzimanje rizika. Ne mogu Vlada i građani amortizirati poslovne rizike”, naglasila je saborska zastupnica Sandra Benčić.

“U vrijeme krize uvijek treba naći tripartitan odnos između sudionika na tržištu. To su u ovom slučaju distributeri, dobavljači i građani. Trebalo je naći drugačije modele. To smo mi predlagali da cijena za jedan dio stanovništva bude tržišna a za drugi dio stanovništva koji ima manje prihode, da ih država subvencionira. Ali ne njih jer onda rušite tržišnu utakmicu”, rekao je Siniša Hajdaš Dončić.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner