Pixabay

Suđenje za državni udar u Crnoj Gori odgođeno za rujan

Crnogorsko pravosuđe je za četvrtak 6. rujna odgodilo suđenje dvojici čelnika proruske oporbe osumnjičenih da su sudjelovali u pripremi državnog udara koji je 2016. spriječen u toj zemlji.

Uz Andriju Mandića i Milana Kneževića pred sudom se treba pojaviti još 12 optuženika, uglavnom Srba, a dvojici Rusa će se suditi u odsutnosti.

Oni su po optužnici planirali srušiti prozapadnu vladu zauzimanjem parlamenta u kojemu su trebali proglasiti pobjedu 16. listopada, na dan održavanja parlamentarnih izbora, navečer.

Na taj su način htjeli spriječiti ulazak u NATO te malene balkanske zemlje s nekih 660.000 stanovnika, uglavnom Slavena pravoslavne vjere.

No Mandić i Knežević tvrde da je taj udar režirala vlast kako bi se riješila glavne oporbene stranke.

Moskva pak odlučno odbija optužbe za upletanje, premda je državno odvjetništvo uprlo prstom u “tijela ruske države”, ne iznoseći nikakve druge pojedinosti.

Crna Gora je ipak, na veliku žalost Rusije, postala 29. članica NATO-a koji sada kontrolira čitavu jadransku obalu.

Na Balkanu samo Srbija i Bosna i Hercegovina nisu članice Saveza. Kosovo službeno nije član, ali su ondje NATO-ove postrojbe.

Optuženici su u Crnoj Gori ishodili odgodu suđenja kako bi pripremili obranu, rekla je u četvrtak sutkinja Suzana Mugosa. Oni su tražili i izuzeće tužitelja koji vode predmet.

Komentiraj