Studija: Vegani i vegetarijanci trebaju paziti na prehrambene navike

Autor:

08.11.2021., Pula - Zbog hladne bure na trznici je nesto manje prodavaca, no kupcima ne manjka nista jer je ponuda sezonskog voca i povrca bogata.
 (08.11.2021., Pula - Zbog hladne bure na trznici je nesto manje prodavaca, no kupcima ne manjka nista Pixsell/Srecko Niketic

Prerađena biljna hrana stvara loše prehrambene navike, nepovoljno utječe na procese u metabolizmu i povećava rizik od depresije kod vegana i vegetarijanaca, pišu vitamini.hr.

Nova australska studija je uključila 219 vegana i vegetarijanaca u dobi između 18 i 44 godine. Svi ispitanici trebali su ispuniti upitnike vezane za mentalno zdravlje i kvalitetu prehrane.

Rezultati istraživanja pokazali su kako ispitanici čija je prehrana bila bogata svježim voćem, povrćem, orašastim plodovima, sjemenkama, mahunarkama i cjelovitim žitaricama imali manji rizik od razvoja depresivnih stanja u usporedbi s ispitanicima koji su češće konzumirali prerađenu hranu i razvili loše prehrambene navike.

Zdrava prehrana bogata ugljikohidratima, vlaknima, probioticima i antioksidansima iz biljaka, voća i povrća povoljno utječe na raspoloženje. Ističe se da su vegani i vegetarijanci skupina, koja je sklonija razvoju depresije u odnosu na ostatak populacije. To se povezuje i uz životni stav te zabrinutost oko dobrobiti životinja te čistog i zdravog okoliša.

Zaključuje se da je važno njegovati dobre prehrambene navike. Biljna prehrana prerađena rafiniranim biljnim uljima, rafinirane žitarice, visoke koncentracije soli i šećera povećavaju zdravstvene rizike.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.