Anto Magzan/PIXSEL

STRUČNJAK O TRENDOVIMA U HRVATSKOM DRUŠTVU ‘Tradicionalne vrijednosti nestaju, a većina populacije opsjednuta je konzumerizmom’

Velimir Srića, sveučilišni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, u intervjuu za Glas Slavonije osvrnuo se na različite trendove u hrvatskome društvu.

U nastavku prenosimo dijelove intervjua. Na početku intervjua osvrnuo se na aktualno stanje u zemlji.

“U dva i pol desetljeća od osamostaljenja glavni problemi Hrvatske nisu riješeni. Pravno i etički dvojbeni postupci pri stvaranju države, poput nepravdi u pretvorbi društvenog vlasništva, doveli su do tajkunizacije, rasprodaje i uništavanja nacionalnih resursa uz slabljenje gospodarstva. Hrvatska je i dalje talac plutokracije (vlasti bogatih) i politokracije (vlasti političkih struktura) čija sprega vodi do pretakanja društvenog bogatstva u privatne džepove i ugrožava opće dobro zbog pojedinačnih interesa. Neefikasno i sporo pravosuđe u kojem se kadrovska politika temelji više na političkim intervencijama nego na stručnosti, pogoduje bujanju korupcije i kriminala te osjećaja fizičke i pravne nesigurnosti.

Odgađanje reformi u sustavu obrazovanja i znanosti ugrožava našu budućnost, a ugled u svjetskoj znanosti u stalnom je padu. Tradicionalne vrijednosti nestaju, a većina populacije opsjednuta je konzumerizmom. Umjesto radne etike vlada potrošački duh, umjesto nagrađivanja po zasluzi i napredovanja prema sposobnosti okruženi smo nepotizmom, politikantstvom i primitivizmom. Arogancija, birokratski nemar i samovolja, neodgovorno obnašanje vlasti i manjak tolerancije prema kritici oslikavaju vlast kao gospodara, a ne kao slugu birača i građana.

Ugrožen životni standard Hrvata

Životni standard i perspektive velikog djela populacije istinski su ugroženi, posebno radnika, umirovljenika, mladih, žena, čak i dijela intelektualne elite. Relativno opada kvaliteta zdravstvenog osiguranja, nezaposlenost prijeti, a mirovinski je sustav pred raspadom. Zbog toga raste osjećaj straha i nemoći što, s jedne strane, rađa agresivnost na ulicama, na stadionima i u školama, s druge strane potiče na pasivnost, nezamjeranje i nespremnost na promjene, a s treće tjera mlade i najobrazovanije u ekonomsku emigraciju. Postoji snažno opće uvjerenje da nam je sadašnje stanje zaslužena sudbina i da se ništa ne može učiniti!

Politička elita nije u stanju odgovoriti ni na aktualne gospodarske izazove. Stranke su zagadile i zabetonirale politički prostor, podredivši ga osobnim i skupnim interesima, a ne ciljevima radnika i građana. Politika je postala odskočna daska za sve koji imaju manjak sposobnosti, a višak ambicija. To dovodi do negativne kadrovske selekcije u organima uprave, u javnim poduzećima i organizacijama pod utjecajem politike. To, također, izaziva stvaranje klanova, klika i interesnih skupina čiji je glavni cilj povezati se s vlašću zbog stjecanja osobne koristi. Osim što su neefikasne i birokratizirane, institucije pravne države funkcioniraju sporo i selektivno, ne stvarajući iste uvjete za sve građane”, rekao je Srića.

Komentiraj