ŠTROMAR: “Trebamo radnike i imat ćemo ih, moramo osigurati bolje uvjete”

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja, HNS-ov Predrag Štromar u ponedjeljak je komentirao problematiku kvota za uvoz stranih radnika. Štromar kaže kako je od 2008. godine bilo loše vrijeme za građevinu. Tada nije bilo posla, a bilo je radnika.

“Danas imamo dobar posao i sve trebamo učiniti da to iskoristimo, da dignemo građevinski sektor. Zadatak nam je vratiti građevince koji su otišli vani kada je krenula kriza”, rekao je novinarima ministar Štromar.

Poručio je kako od poslodavaca očekiuje povećnje plaća i ulaganje u dodatno obrazovanje radnika. O kvotama za uvoz stranih radnika, Štromar kaže kako Vlada provodi analizu potreba. “Napravit ćemo realokaciju i bit će dovoljno radne snage u građevini. Trebamo radnike i imat ćemo ih – najbitnije je osigurati bolje uvjete”, kazao je.

Na novinarsko pitanje koja bi bila poruka poslodavcima, ako se želi, primjerice, keramičara koji je napustio Hrvatsku vratiti natrag, Štromar dgovara: “Ponudite mu toliko novca koliko je potrebno da ovdje dobro živi”. HNS-ov ministar smatra kako poslodavci ‘mogu izdržati’ povećanje plaća.

“Poslodavci to mogu izdržati po ovim cijenama koje sad nude i koliko posla ima, u pitanju je ponuda i potražnja. Ponuda posla je velika, znači da i oni mogu to dobro kalkulirati i osigurati dovoljna sredstva za plaće”, zaključio je Štromar.

Komentiraj