Strani investitori mogli bi pokrenuti deset novih arbitražnih postupaka protiv Republike Hrvatske, napisao je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan u izvješću o radu DORH-a za 2016. godinu.

“U slučaju pokretanja još 10 arbitražnih postupaka, što je moguće s obzirom na to da su istekli rokovi za prijateljsko rješavanje sporova, mogla bi se dovesti u pitanje kvaliteta i ažurnost zastupanja Republike Hrvatske kako u arbitražnim postupcima tako i na predmetima iz druge nadležnosti”, istaknuo je Cvitan, kako prenosi Večernji list.

Prema podacima DORH-a i procjenama, ukupna vrijednost arbitražnih sporova koji se već vode pred Međunarodnim centrom za rješavanje ulagačkih sporova u Washingtonu ili nam prijete barem je 10,5 milijardi kuna. Već se vode arbitraže vrijedne oko 4 milijarde kuna. Usporedbe radi, vrijednost predmeta spora u parnicama koje vodi RH je 2,9 milijardi kuna, i to potražuje 408 milijuna kuna, a tužena je za 2,5 milijardi kuna. Tome treba pribrojiti i “izuzetno visoke” troškove postupka, koji su iznosili 70 posto ukupnog proračuna DORH-a.

Komentiraj