Indonezijski dužnosnici uputili su u četvrtak hitan poziv za pomoć za zbrinjavanje stotina ranjenih dan nakon razornog potresa u kojem je poginulo više od 100 osoba u području Aceha gdje se preživjeli suočavaju s novim manjim potresima.

Potres jačine 6,5 u srijedu uništio je stotine kuća, džamija i trgovina u toj pokrajini na sjevernom dijelu otoka Sumatre, manje od tri tjedna prije svečanog obilježavanja 12. godine divovskog tsunamija koji je opustošio regiju 2004.

Trenutni podaci govore o 102 mrtvih i više od 700 ozlijeđenih, naglasio je glasnogovornik Nacionalne agencije za katastrofe Sutopo Purwo Nugroho.

Predsjednik Joko Widodo zatražio je od svih Indonežana da se mole za sunarodnjake u pokrajini zahvaćenoj potresom.

Pozornost je usmjerena na ozlijeđene i osobe bez krova nad glavom.

Vojska je podignula skloništa, kuhinje i poljsku bolnicu u gradu Meureudu, jako stradalom, kazao je vojni dužnosnik Tatang Sulaiman u Acehu.

No, nedostaje medicinska oprema i drugi bazični proizvodi u toj loše opskrbljenoj regiji čije su bolnice pretrpane, rekli su dužnosnici.

Pomoć je počela stizati s podizanjem šatora za one koji su ostali bez doma, ali još je velika potreba za sklanjanjem oko 4000 evakuiranih osoba, primijetio je lokalni dužnosnik agencije za upravljanje katastrofama Puteh Manaf.

Aceh je 26. prosinca 2004. bio pogođen snažnim potresom jakosti 9,3 i tsunamijem na zapadnoj obali blizu glavnoga grada pokrajine Banda Aceh. U državama na obali Indijskog oceana u toj prirodnoj katastrofi poginulo je ukupno 226.000 ljudi, a upravo je Indonezija bila najteže pogođena s više od 120.000 žrtava.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.