STOP NASILJU: “Tragedije poput smrti Luke Ritza više se nikome ne smiju dogoditi”

Dorotea Horvat iz Našica među dobitnicima je nagrade ‘Luka Ritz’ koja se dodjeljuje učenicima zaslužnim za promicanje tolerancije i škole bez nasilja

 

I ove godine dvanaesti put dodijeljena je godišnja nagrada „Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Nagradu za 2019. dobili su u kategoriji osnovnih škola Dorotea Horvat, učenica 8.d razreda Osnovne škole kralja Tomislava iz Našica, a u kategoriji srednjih škola Luka Prce, učenik 4.b razreda Gimnazije Vukovar iz Vukovara. Posebna priznanja za školsku godinu 2019./2020. dodijeljena su Mariji Brkić, učenici 4.d razreda Osnovne škole Krune Krstića -Područna škola Ploče, Barbari Ružičić, učenici 8.b razreda Osnovne škola Mladost iz Jakšića, Tinu Pribaniću, učeniku 2.c razreda Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka i Mihaelu Kuzmičiću, učeniku 4.b razreda Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju iz Zagreba. Nagrade i posebna priznanja dobitnicima uručile se ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i predsjednica Povjerenstva za dodjelu Nagrade „Luka Ritz“ Suzana Ritz.

Godišnja nagrada „Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja utemeljena je krajem rujna 2008. odlukom tadašnjeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta Dragana Primorca, a već krajem listopada iste godine Ministarstvo je uputilo javni poziv svim školama u Hrvatskoj za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrade.

Sve osnovne i srednje škole mogu nominirati učenice i učenike koji promiču toleranciju, humano i nenasilno ponašanje, a početkom lipnja sljedeće godine jedan učenik/ca osnovne i jedan učenik/ca srednje škole dobit će ovu nagradu. Nagrada se sastoji od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1000 kn mjesečno. Škola koju pohađa nagrađeni učenik dobit će posebno priznanje. Prve su nagrade dodijeljene 2009. godine. Također, škola koju pohađa učenik, dobitnik godišnje nagrade, dobiva posebno priznanje za promicanje tolerancije i škole bez nasilja i 10.000 kn za razvoj programa nenasilja i rješavanje sukoba.

Luka Ritz rođen je i živio u Zagrebu. Bio je pred polaganjem mature u srednjoj Grafičkoj školi kada je 1. lipnja 2008.,vraćajući se kući u kasnim večernjim satima, brutalno pretučen na Mostu slobode. Od zadobivenih ozljeda, umro je nekoliko dana kasnije, 12. lipnja 2008. Luka Ritz postao je simbol borbe protiv uličnog i vršnjačkog nasilja. Posmrtno je odlikovan nagradom Ponos Hrvatske.

Dorotea Horvat je odlična učenica, djeluje u Malim humanitarcima, gdje je pokazala svoje nesebično zalaganje u svim aktivnostima koje promiču najvažnije ljudske vrijednosti. Humanitarci raznim aktivnostima pomažu socijalno ugroženim učenicima, bolesnoj djeci, odraslima, napuštenim životinjama, posjećuju nemoćne osobe u domovima, čestitaju najstarijim osobama našičkog kraja rođendane, sudjeluje u očuvanju okoliša i projektima protiv nasilja. Treba posebno istaknuti da je Dorotea i prošle godine dobila posebno priznanje, a ove je godine svojoj Osnovnoj školi kralja Tomislava priskrbila 10 tisuća kuna za razvoj programa nenasilja i rješavanje sukoba.

“Tijekom života naučila sam prepoznati što je dobro, što loše, što je ispravno, što nije. Naučila sam se strpljenju, shvatila da se puno toga može riješiti razgovorom. Nasilje nije rješenje”, rekla je u svom govoru Dorotea Horvat i posebno zahvalila svojim roditeljima i roditeljima Luke Ritza. “Oni su sve nas upozorili što se može dogoditi ako je društvo nasilno, potaknuli nas da širimo ljubav, toleranciju i mir. Uz tu poruku Luka nikad neće biti zaboravljen jer on je danas simbol borbe protiv nasilja i podsjetnik da se takva tragedija više nikome ne smije dogoditi. Zaista sam počašćena što sam ove godine prepoznata kao uzor svojim prijateljima i građanima”, naglasila je Dorotea.  Razgovarali smo s Doroteom Horvat.

“Jako sam ponosna na nagradu koju sam dobila za promicanje tolerancije i borbu protiv nasilja, provodila sam projekte u nižim razredima i borila se za prava djece. Ova mi nagrada daje motivaciju da nastavim svoj rad na promicanju tolerancije. Nitko nije zaslužio da se nad njim provodi nasilje, svi mi trebamo biti jednaki. U srednjoj školi ću nastaviti humanitarni rad i rad na promicanju tolerancije”, rekla nam je Dorotea za Zagreb News.

“Dorotea je uzorna učenica i osoba vrijedna divljenja, zaista smo ponosni na nju. Cijelo vrijeme pokušavamo reći da je u redu biti drugačiji, da smo zapravo svi isti i trebamo svi imati jednaka prava. Naše nerazumijevanje često je uzrokovano nesporazumima i rezultira nasiljem, koje nažalost ponekad ima jako velike i teške posljedice. Zato je jako važno od malih nogu, najprije krenuti od obitelji a onda od škole kao nadogradnje, poticati djecu i učenika da se bore protiv nepravde, da kada vide nepravdu među djecom da ju pokušaju ispraviti,”rekla je  ravnateljica Osnovne škole kralja Tomislava u Našica Vlatka Zahirović.

Komentiraj