STIŽE JOŠ VIŠE TURISTA Norveški kruzeri će umjesto u Veneciju pristajati u Rijeku i Zadar

Autor:

05.05.2023., Zadar - Kod Pozdrava suncu jutros je pristao ‘Viking Sea‘ brod za kruzna putovanja koji plovi pod norveskom zastavom.Duljina ovog kruzera je 228 metara dok je sirok gotovo 29 metara.   Photo: Sime Zelic/PIXSELL

Sime Zelic/PIXSELL

Poznata američka tvrtka za krstarenje sa sjedištem u Norveškoj, izbacila je kultni grad Veneciju iz svojih itinerara za 2024. i 2025. jer talijansko odredište nastavlja pritiskati posjetitelje sve striktnijim zakonima.

Norwegian Cruise Line objavio je odluku nakon što je Venecija svoje plovne puteve proglasila “nacionalnim spomenikom” i zabranila velikim kruzerima sidrenje u njihovom povijesnom središtu, piše Euronews Travel.

Norwegian, zajedno s drugim tvrtkama za krstarenje, prevozio je posjetitelje u grad mnogo manjim brodovima, ali sada kažu da ni taj kompromis više nije održiv. Kako navodi Euronews Travel, Veneciju će zamijeniti drugi talijanski, ali i hrvatski gradovi.

Govoreći za Euronews Travel, glasnogovornik Norwegian Cruise Linea je objasnio takvu odluku.

U Vukovar pristao prvi od predviđena 341 kruzera ove godine

“Iako smo uložili sve moguće napore kako bismo zadržali linije prema Veneciji, operacija nadmetanja i sveukupno iskustvo koje ovo pruža našim gostima nisu dostigli standard koji želimo pružiti“, rekao je glasnogovornik.

Venecija je 2021. bila prisiljena zabraniti krstarenja u svoje središte, nakon što je UNESCO zaprijetio da će grad staviti na popis ugroženih, osim ako ne zabrani brodove zbog oštećenja lagune. Stručnjaci tvrde da toliko veliki brodovi uzrokuju zagađenje i nagrizaju temelje grada koji ionako pati od redovitih poplava.

U vrijeme zabrane, mnoge tvrtke za krstarenje bile su za tu odluku. Međunarodna udruga Cruise Lines (CLIA) rekla je da je “podržavala novi pristup dugi niz godina” nazivajući ga “velikim korakom naprijed”.

VIDEO Prvi kruzer prošao ispod Pelješkog mosta, za gradonačelnicu Neuma to je “nedopustivo”

Rijaka i Zadar

Neki brodovi za krstarenje pronašli su načine da zaobiđu zabranu kako bi svoje goste doveli u Veneciju, poput MSC Cruisesa, koji se zaustavlja u Margheri, odmah preko puta grada. Drugi se zaustavljaju u Trstu ili Ravenni, koji su udaljeni najmanje dva sata od Venecije.

Međutim, ove će godine putnici na kruzeru na svojim itinererima, umjesto Venecije, vidjeti talijansku Ravennu, slovenski Kopar, Rijeku i Zadar.

“Smješten na obali Jadranskog mora, Zadar je često hvaljen kao jedno od najcool odredišta za posjetiti u regiji”, piše Euronews Travel.

Jedna je od najprepoznatljivijih postaja na turneji po Hrvatskoj i stoga vjerojatno neće imati toliko koristi koliko bi Rijeka mogla imati od norveškog novog rasporeda krstarenja.

Zadarski rekordni rezultati

Tijekom 2023. godine ostvareno je sveukupno 159 dolazaka brodova na kružnim putovanjima sa 174.572 putnika. Od tih brojki 72 dolaska i 145 709 putnika zabilježeno je u Gaženici, dok je 87 dolazaka i 28 863 putnika ostvarila stara gradska luka, u kojoj borave mahom mali i luksuzni kruzeri s malim brojem gostiju/putnika, rekao je Željko Knežević, ravnatelj LU Zadar.

Prema projekcijama, ove godine se očekuje od 235 do 240 tisuća putnika. To je porast od 25 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu. S najavljenom zamjenom Venecije Zadrom, može se očekivati kako će taj porast biti i još veći, piše Zadarski list.

U splitsku luku uplovio najveći kruzer do sada, dug je 333 metra i prevozi 800 putnika

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.