Pukovnik Steve Warren, glasnogovornik američke vojske, potvrdio je u nedjelju kako je zloglasni islamistički krvnik Jihadi John ubijen u napadu dronom prošlog studenog, te po prvi puta otkrio detalje o njegovoj smrti.

Prema američkoj vojsci, Jihadi John je u napadu dronom sveden samo na ‘masnu mrlju na tlu’. Jihadi John je postao jedan od najtraženijih ljudi na svijetu, nako što je na videu Islamske države smaknuo nekoliko zapadnjačkih zarobljenika.

“Gledao sam video na kojem se vidi smrt Jihadi Johna. Kada smo ga našli, bio je sam na ulici, razgovarao je na mobitel. A kada je napad izvršen, od njega je ostala samo masna mrlja na tlu”, rekao je Warren, prenosi Mirror.

Dodao je kako je Jihadi John, pravim imenom Mohammed Emwazi, bio ‘nitko’ tko je postao ‘teroristički celebrity’. Na pitanje zašto je trebalo proći toliko vremena da bi ga ubili, Warren objašanjava kako su prvo trebali pozitrivno idnetificirati Emwazija, te pronaći njegovo skrovište. “Morali smo se pobrinuti da izvedemo napad s minimalnim civilnim žrtvama”, kazao je.

Poručio je kako je to bila najpreciznija zračna operacija u povijesti ratovanja.

Komentiraj