Arhiva Stephana Lupina

STEPHAN LUPINO ‘Zvijezda petokraka i svastika hrvatska su stvarnost’

„Hrvatski dijalog“ ime je novog rada priznatog hrvatskog umjetnika Stephana Lupina kojim se “obračunao” s hrvatskom stvarnošću.

Crvena zvijezda petokraka i crna svastika na crveno-bijelim kockicama koje simboliziraju hrvatsku zastavu označavaju, kaže umjetnik, neprestano svađanje i podjele na partizane i ustaše, što je u posljednje vrijeme jedini rakurs koji se može čuti u javnosti. To, smatra Lupino, mora prestati.

“Zlo mi je od Hrvatske i ovakvog načina razmišljanja, ljudi ne znaju što skandiraju, o kakvom zlu razgovaraju i čime provociraju, zaista je vrijeme da se počnu baviti nečim drugim. ‘Hrvatski dijalog’ napravio sam kao povod za neku akciju. Kad se stvarala naša država, uskočio sam na prvi avion i na vrhuncu slave stigao u Hrvatsku. Mislio sam da će biti drugačije, a danas, 25 godina poslije, još uvijek se priča o istim stvarima, o istim glupostima, tko je bio gdje, tko je bio partizan, a tko ustaša. To nije za vjerovati!”, kaže Lupino i dodaje da su jedne od omiljenih tema o kojoj se u Hrvatskoj jako voli razgovarati i Križni put, Alojzije Stepinac i Katolička crkva.

“Treba reći da Crkva ne plaća porez, a petlja se u stvari koje je se ne tiču i onda se kiti hrvatskom zastavom. Ne smije se toliko baviti politikom, nego se treba okrenuti sebi. Svi Crkvi ližu guzicu jer ima para i utjecaja, ali ja nisam bio papak i neću se ulizivati! Zato sam napravio ‘Hrvatski dijalog’, to je tek prvi u seriji radova koji će nositi isto ime. Drugi će biti o nogometu jer sam u posljednje vrijeme jako inspiriran svim događanjima oko HNS-a i nogometa”, kaže Lupino i pojašnjava kako on vidi stanje u tom sportu i HNS-u.
Iako nije htio ulaziti u razloge uhićenja braće Zorana i Zdravka Mamića te Damira Vrbanovića jer, kako kaže, Mamića simpatizira zbog toga što ”nema dlake na jeziku” i izravan je u komunikaciji, Lupino smatra da je hrvatski nogomet pun kriminala i da se stvari u njemu što prije moraju riješiti. “Razočarao sam se u hrvatsku nogometnu reprezentaciju, jer svi su veliki igrači u svojim klubovima, a kad dođu igrati za ‘repku’, onda su pičkice i nemaju srca. A jadni narod nema što drugo nego raditi nerede, a onda se raslojavamo na Dinamo i Hajduk i na sve druge načine. Imali smo sve uvjete da nešto napravimo a svi smo se međusobno posvadili i raslojili, to je jedino što znamo”, govori Lupino koji smatra da je Vlada u posljednje vrijeme ipak počela neke stvari rješavati.

“Za razliku od situacije prije, kad su nam ikone bili Vidoševići i Sanaderi i oni koji se već 25 godina drže za prsa, odnosno za novčanike, pa onda uzmu jake odvjetnike i brane se, danas su se neke stvari počele čistiti. To bi se trebalo početi raditi i u umjetnosti, u kojoj je leglo nepotizma i interesnih grupa. Ja, primjerice, ne mogu dobiti izložbu u velikim prostorima, iako osjećam da sam najveći umjetnik u Hrvatskoj, jer sam napravio više u karijeri od svih tih koji mi brane izlagati. Svaki tjedan bih mogao imati izložbu koliko imam radova, ali ne mogu izlagati u nekom većem prostoru jer za to moraš biti umrežen, moraš imati ‘pedigre’ koji njima odgovara i pripadati njihovoj interesnoj grupi”, govori Lupino čija se izložba fotografija, skulptura i slika “Lupinizam” može pogledati u fotoart galeriji Batana, u Centru vizualnih umjetnosti u Rovinju do 4. kolovoza, a nekoliko djela izloženo je i u Zračnoj luci Zagreb. Nakon toga planira izlagati u manjim galerijama u Zagrebu, a najavljuje i izložbu u Lisinskom.

Komentiraj