Stanovnici mjesta kod Vinkovaca desetljećima piju otrovnu vodu, tek nedavno saznali da nije za piće

Pixabay

Mještani naselja Komletinci kod Otoka, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, već skoro 30 godina piju otrovnu vodu. Izašli su na ulicu zbog arsena, željeza i mangana koji ih truju.

“Zbog kvalitete naše vode. Koja je nepitka, nečista i nije za konzumaciju, znači niti nas niti naše djece”, za RTL objašnjava Natalija Šutalo, mještanka Komletinaca.

“Očekujemo da se ovih dana izvrše analize i da se na kućne adrese, umjesto ovog dopisa gdje se indirektno kaže da voda nije dobra, da se dostavi znači pravo stanje vode”, tvrdi Dragomir Čerebić.

Iz vinkovačkog vodovoda priznaju da je voda prepuna teških metala zbog podzemnih voda još od 1989. godine kada je vodocrpilište otvoreno.

“I tada bila nije u skladu sa zdravstvenim pravilnikom vode za piće. No kada pogledamo – tada se nije radio parametar arsen, ali je bio i tada u tom trenutku miris prisutan, bio je prisutan amonijak. Kroz to razdoblje mi smo u više navrata upozoravali korisnike”, tvrdi pomoćnica direktora za javnu opskrbu i javnu odvodnju Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, dr.sc. Jasna Kopić.

Mještani tvrde drugačije. “Ovo je analiza objavljena tek nakon pritiska javnosti, mještana Komletinaca u kojoj se spominje da arsen prelazi trinaest puta vrijednost koju je propisala Svjetska zdravstvena organizacija. Znači imamo u mjestu Komletinci 136 mikrograma arsena po litri vode, a dozvoljeno je deset”, objašnjava Zoran Popić, stanovnik Otoka.

“Prvi put 27. veljače nama je jasno i glasno obznanjeno da voda nije za piće. Mi imamo informaciju da sve vode na ovom području koje nisu u regionalnom vodoopskrbnom sustavu imaju problem s povišenim vrijednostima metala”, tvrdi gradonačelnik.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]