‘Stand-up je sve popularniji’

MICK PERRIN WORLDWIDE

STAND-UP KOMIČAR STEPHEN K AMOS U LISINSKOM 7. LISTOPADA

Hvaljeni stand-up komičar i voditelj nigerijskog porijekla Stephen K Amos nedavno se vratio sa svjetske turneje i ove jeseni kreće na novu turneju po starom kontinentu – “Bouquets and Brickbats” – u sklopu koje prvi put stiže u Zagreb, i to u nedjelju, 7. listopada, u Lisinski. Dao je intervju za Nacional.

NACIONAL: Ovo će biti vaš prvi nastup u Hrvatskoj. Što publika može očekivati od showa ‘’Bouquets and Brickbats’’?

Dobar dan, Hrvatska! Ne mogu dočekati nastupiti sa svojim showom u lijepom Zagrebu. Dođite i pogledajte puno smijeha od početka do kraja. Ako tražite neki duboki smisao onda to nije show za vas. Ostavite svoje brige ispred vratiju dvorane i nasmijmo se i zabavimo zajedno.

NACIONAL: Nastupit ćete u sklopu europske turneje, kako publika različitih zemalja reagira na show? Gdje osjećate da su najotvoreniji ljudi?

Ponekad moram promijeniti neke britanske specifičnosti kad nastupam po različitim zemljama, ali uglavnom se svi smijemo istim stvarima jer je dobra komedija univerzalna. Izazov je ići po različitim zemljama i učiti neki lokalni sleng ili fraze. Nisam baš neki lingvist, ali uvijek se zabavim miješajući jezike.

NACIONAL: Zašto ste odlučili izgraditi karijeru kao stand-up komičar?

Upao sam u stand-up posve slučajno. Studirao sam pravo i želio postati odvjetnik, a kad sam diplomirao otišao sam na godišnji odmor u New York s bratom. Jednog dana kad smo doručkovali margarite u jednom baru – doručkovati margarite normalna je stvar u New Yorku! – upoznao sam promotoricu komičara. Mora da smo se zabavljali jer je rekla da bih se trebao baviti komedijom i dovela me na pozornicu u London, na njezin show. Nikad prije nisam bio u sličnom klubu, ali sam postao stalni izvođač ondje dvije godine. U početku nisam na komediju gledao kao na posao, već kao nešto zabavno. Trebale su proći godine da bih roditeljima priznao da sam odustao od bavljenja pravom da bih izigravao duhovitog čovjeka na pozornici. Sad sam posvećen komediji, ali to nije moj cijeli život jer i glumim, bavim se i promocijom a napisao sam i knjigu, zbog čega su moji majka i otac posebno ponosni.

NACIONAL: Kako je izgledao vaš prvi stand-up nastup? Jeste li bili nervozni?

Prvi put nisam bio nervozan jer su svi moji prijatelji bili u klubu i smijali se i pljeskali i to je bio stvarno dobar nastup. Idući tjedan ponovno sam se popeo na pozornicu, izgovorio sam posve iste rečenice, ali moji prijatelji nisu bili u publici i nisam dobio nikakvu reakciju. Moraš biti brusiti svoj talent za komediju, to je vještina, zanat, ali moraš raditi. Danas, kad se tim poslom bavim dvadeset godina, čini mi se da sam sve dovoljno izvježbao. Ali nikad se ne zna, možda će me Zagreb naučiti nečemu novom.

NACIONAL: Mora li stand-up komičar biti hrabar, odlučan, s mnogo samopouzdanja? Jer, kao što ste rekli, ne dobije se uvijek dobra reakcija od publike, a to nikako ne može biti lako.

Nikad ne čitam kritike svojih izvedbi i samo se koncentriram na dobar show za ljude u prostoriji koji su me došli gledati. Oslanjam se na usmenu predaju jer to je najbolji način kako se čuje za dobru komediju. Ako se ljudima sviđa moj nastup, oni kažu svojim prijateljima i publika raste. Uvijek imam drugačiji nastup, što ovisi o reakciji u publici. Pokušavam biti inkluzivan sa svojom publikom i razgovarati s ljudima tako da to bude spontana noć komedije koja se više nikad neće ponoviti. Komedija uživo još uvijek mi je najdraža.

NACIONAL: Ponekad koristite vulgaran jezik ili stereotipe da biste dokazali nešto ili bili duhoviti. Kako se osjećate zbog toga?

Nikad ne koristim stereotipe u svojim nastupima. Nakon izvođenja komedije uživo toliko dugo godina, shvatiš da smo svi različiti i da svatko ima jedinstvenu priču. Jedini način kako možete nekoga upoznati jest da razgovarate, a to pokušavam u svojim nastupima. Pokušavam izbjegavati psovanje, a ako psujem to je uvijek dio neke šale koju pričam.

NACIONAL: Zašto vam je bilo važno otvoreno publici tijekom nastupa priznati da ste homoseksualac? Je li to bilo namjerno ili spontano?

Kao komičar uvijek pričaš o svemu iz vlastitog iskustva i pogleda na svijet. Ljubav, slomljeno srce, izlasci, sve je to dio iskustva i na taj način pričam i svoje šale. Poznati filmski redatelj John Waters rekao je da je seks smiješan, ali možda ga je izvodio na pogrešan način?

NACIONAL: Tko vam je bio uzor kad ste odrastali? Prije ljeta briljantni John Cleese održao je dva rasprodana nastupa u Zagrebu, je li Monty Python show na kojem ste odrasli ili vas je nešto drugo formiralo?

Dok sam odrastao uzori u komediji bili su mi moji prijatelji i obitelj. Odrastao sam kao jedno od sedmero djece i morao si biti smiješan da bi te netko primijetio za stolom.

NACIONAL: Kako vidite stand-up komediju danas, koliko je važna i popularna?

Čini mi se da je stand-up komedija sve popularnija u Ujedinjenom Kraljevstvu i širom svijeta. Jako je uzbudljivo doći u europske zemlje i vidjeti kako se scena mijenja i kako raste s novim komičnim glasovima koji svakodnevno izviru po svijetu.

NACIONAL: Kad pogledate oko sebe, gdje vidite najveću inspiraciju kad je stand-up komedija u pitanju? Je li Bijela kuća smjer prema kojem gledate?

Inspiraciju za komediju dobijem od ljudi koje susrećem i s kojima komuniciram kad putujem širom svijeta nasmijavajući ljude. Nadam se da ću dobiti neke nove šale i fore kad budem odlazio iz Zagreba. Što se tiče Bijele kuće i Donalda Trumpa, on stvarno jest jedan veliki klaun. Ne morate ništa pisati. Samo možete čitati vijesti i smijati se onome što radi, ali ne želim ga gledati na bisu.

Komentiraj