EPA/VALDRIN XHEMAJ

Srpski predstavnici napuštaju Vladu Kosova

U Kosovskoj Mitrovici tijekom noći i jutra je mirno. Predstavnici Srba s Kosova danas će razgovarati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Oni su rano jutros krenuli prema Beogradu, gdje će Vučića i državni vrh obavijestiti o odluci da napuste Vladu Kosova, piše B92.

Pripadnici specijalne policije i jutros su prisutni na ulicama, u južnom dijelu Mitrovice. Podsjetimo, kosovske vlasti u ponedjeljak su zabranile ulazak na svoj teritorij srpskim ministrima obrane Aleksandru Vulinu i kulture Vladanu Vukosavljeviću, Marku Đuriću, te glavnom tajniku srbijanskog predsjednika Nikoli Selakoviću.

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uhićen je jučer oko 17 sato u Kosovskoj Mitrovici. Policija Kosova upala je u prostorije Mitrovačkog dvora, gdje se održavao okrugli stol o unutrašnjem dijalogu.

Policajci su bacili suzavac te nasilno izveli Đurića, koji je ipak uspio ući na Kosovo. Đuriću je u večernjim satima određeno protjerivanje, jer je na područje Kosova ušao bez dobrenja vlasti. Na prijelazu Merdare predan je srpskoj policiji.

Srbijanski predsjednik zbog ovih je događaja sinoć sazvao hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost. “To je čin bezumlja, kriminalni akt koji su prištinske vlasti provele na Kosovu”, rekao je nakon sjednice Vučić.

 

Komentiraj