HINA/ FENA/ Almir Razic

SRBIJANSKA AGENCIJA: EK razmatra mehanizme SSP-a za slučaj da se ne riješi trgovinski spor s Hrvatskom

Europska komisija razmatra mehanizme u sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju Europske unije i zemalja zapadnog Balkana koji bi se mogli primijeniti ako se njihov trgovinski spor s Hrvatskom ne bude mogao riješiti pregovorima, rekli su u utorak u Bruxellesu izvori u Komisiji, javlja srbijanska agencija Beta.

Glasnogovornik Europske komisije je rekao da EU poziva sve strane u trgovinskom sporu zapadnobalkanskih država s Hrvatskom “na suzdržanost i izbjegavanje zaoštravanja situacije, kao i da učine sve da se krene u rješavanje tog pitanja kroz konzultacije u dobroj vjeri”, navodi Beta.

Prema Beti Europska komisija još nije dobila pismo ministara četiri zapadnobalkanske zemlje koje traže da EK intervenira u trgovinskom sporu s Hrvatskom, ali je stajalište EU “da sve strane trebaju poštivati obveze iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-a i zemalja regije”.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim uvodi pojačani fitosanitarni nadzor na uvoz voća i povrća iz nečlanica EU-a i povećava naknade za inspekcijski nadzor s 90 na 2000 kuna.

Ministri trgovine Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije zatražili su u ponedjeljak u Sarajevu da Hrvatska hitno povuče 22 puta povećane naknade na uvoz voća i povrća, ili će te zemlje uvesti uzvratne mjere Hrvatskoj.

Prema saznanjima Bete, Europska komisija je u kontaktu s dužnosnicima država pogođenih novim pravilnikom hrvatskog ministarstva poljoprivrede i “trenutno procjenjuje nastalu situaciju”, ali i kako se “nove mjere poklapaju s obvezama”.

Komentiraj