Srbija uvela nove mjere kontrole u zračnim lukama i na graničnim prijelazima

aleksandar vučić

Pojačana kontrola putnika zbog koronavirusa, koja je u Srbiji uvedena najprije u zračnim lukama, od srijede se primjenjuje i na graničnim prijelazima za putnička i teretna vozila sa susjednim zemljama, objavili su srbijanski mediji.

U beogradskoj zračnoj luci putnici koji stižu pregledavaju se uz pomoć termalne kamere te će biti smješteni u karantenu svi oni za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom.

Na najvećem graničnom prijelazu s mađarskom, Horgošu, također su uvedene nove mjere kontrole putnika, javlja Radio televizija Srbije (RTS).

Šefica Odsjeka granične sanitarne inspekcije za područje Subotice Valentina Kalajdžić za RTS je rekla da se nad svim putnicima koji su prethodnih 14 dana boravili na „području intenzivne transmisije koronavirusom” radi zdravstveni nadzor koji podrazumijeva mjerenje tjelesne temperature i intervju s putnikom na temelju kojega se određuju kriteriji za daljnje postupanje.

Ona je dodala da je na Horgošu bilo 19 nadzora i nijedan putnik nije imao simptome respiratorne infekcije.

Slične mjere primjenjuju se i na graničnom prijelazu Batrovci prema Hrvatskoj.

„Imamo intenzivnu prometnu komunikaciju s Italijom. Autobusi s putnicima se preusmjeravaju na prijelaz Batrovci i tamo će sanitarna inspekcija pregledati sve putnike“, navela je doktorica Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog i zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje “dr. Milan Jovanović Batut”.

“Svim putnicima iz tih područja uručivat će se zdravstvena upozorenja s uputama, ako se u određenom razdoblju jave simptomi, gdje se i kome trebaju javiti. Želimo spriječiti da sami odlaze kod liječnika i po čekaonicama dalje prenose infekciju. Na samim graničnim prijelazima vršit će se mjerenje temperature, to je orijentacijska trijaža”, navela je.

Predstavnici državnih tijela priopćili su u srijedu da u Srbiji nama zaraženih koronavirusom.

Komentiraj