Ilustracija: EPA/VALDRIN XHEMAJ

SRBI ZASTRAŠENI Oružani incident u srpskoj enklavi Goraždevac na Kosovu, nema ozlijeđenih

U kosovskom selu Goraždevac kod Peći u ponedjeljak oko tri sata ujutro ispaljeni su hici iz vatrenog oružja na nekoliko kuća i automobila, zapaljeno je jedno vozilo i kiosk, a spomenik žrtvama NATO bombardiranja u središtu sela je demoliran, javlja RTS.

Napad su izvršile još nepoznate osobe albanske nacionalnosti, a nije bilo ozlijeđenih osoba.

“Najoštrije osuđujem jutrošnji teroristički napad albanskih ekstremista na Srbe i njihovu imovinu u Goraždevcu. Pozivam sve Srbe na Kosovu i Metohiji da ostanu prisebni i ne odgovaraju na provokacije albanskih ekstremista”, rekoa je direktor Ureda za Kosovo i metohiju Marko Đurić.

“Ovaj teroristički čin još je jedan podsjetnik koliko je situacija u kojoj žive Srbi u našoj južnoj pokrajini daleko od normalne i standarda kakvi postoje u društvima čija je ambicija postati dijelom Europske unije”, dodao je Đurić. Kazao je kako je cilj ovog napada zastrašivanje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji kako bi ih prisilili na iseljavanje.

Đurić je uveren da velika većina Albanaca na Kosovu i Metohiji ne želi eskalaciju nasilja u svom okruženju te dodao kako privremene institucije samouprave u Prištini sada imaju priliku pokazati zrelost tako da će pronaći počinitelje ovih terorističkih djela.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da sa ozbiljnošću reagira na ovu situaciju kako bi se izbjeglo daljnje ugrožavanje sigurnosti Srba i narušavanje krhke stabilnosti na Kosovu i metohiji.

Komentiraj