Ivo Cagalj/PIXSELL

SPLITSKO SVEUČILIŠTE: Posjet predsjednika Američke agencije za forenzične znanosti

Predsjednik Američke agencije za forenzične znanosti John Gerns posjetio je u petak splitsko Sveučilište i tom je prilikom najavio suradnju, posebice sa sveučilišnim Odjelom za forenzične znanosti.

John Gerns održao je studentima predavanje o Američkoj akademijii za forenzične znanosti, najuglednijoj svjetskoj organizaciji na tom području, a posebice je istaknuo ulogu forenzičnih znanosti u borbi protiv terorizma, bioterorizma i organiziranoga kriminala te trgovine ljudima.

Američka Akademija za forenzične znanosti sa sjedištem u Colorado Springsu, ima više od 7000 članova iz 50 američkih saveznih država, Kanade te iz 68 pridruženih država svijeta. U njezinu radu sudjeluju djelatnici američke vojske, državnih policija, Ministarstva pravosuđa, Državnog odvjetništva, FBI-ja i DEA-e te suci, odvjetnici, profesori i znanstvenici s američkih znanstvenih institucija i sveučilišta.
Gernsov domaćin Dragan Primorac drži kako je dolazak tog američkog znanstvenika u Hrvatsku velik događaj, a posebice jučerašnji razgovori u Zagrebu, koji govore da Hrvatska s Amerikom želi partnerstvo na svim razinama.

Kako je rekao Primorac, splitsko Sveučilište ima potpisane ugovore s tri velika američka sveučilišta, što je potaknulo predsjednika te američke agencije da dođe u Split i vidi “koje se to čudo događa u jednom malom gradu koji je počeo forenzičnu DNA analizu” još 1993. godine.

“Tijekom svih tih godina do danas Hrvatska je izborila status pionira unutar područja forenzične DNA analize i istinskoga i pravog partnera u SAD-u. Predsjednik Gerns je došao s punim ovlastima da pokrene suradnju na svim razinama jer je on nadležan za sve američke agencije”, rekao je Primorac. Dodao je kako je neizmjerno sretan što iz Splita može reći da je Hrvatska barem u jednom segmentu života i rada u samome svjetskom vrhu. Najavio da će se sljedeće godine u Splitu održati veliki znanstveni skup u suorganizaciji AAFS-a,  Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS), Mayo klinike, Sveučilišta u Splitu, američkoga Penn State sveučilišta na kojem će sudjelovati pet dobitnika Nobelove nagrade.

Rektor splitskoga Sveučilišta Šimun Anđelinović rekao je kako već odavno surađuju s AAFS-om.   “Američki studenti su se kod nas suočili s određenim problemima koje nemaju u svojoj zemlji, kao što su masovne grobnice i stari kosturi. Sada planiramo sa svih fakulteta poslati skupinu profesora i studenata u Ameriku kako bi se suradnja nastavila”, rekao je rektor Anđelinović.
Prije dolaska u Split Gerns i Primorac u Zagrebu su se sastali s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, ministrom obrane Josipom Buljevićem, glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom i ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem, s kojima su razgovarali o suradnji.

Komentiraj