Španjolski premijer putuje u Afriku, uskoro EU-ova lista sigurnih zemalja

Španjolski premijer Pedro Sanchez priprema se u utorak na svoje prvo međunarodno putovanje od početka krize uzrokovane koronavirusom te će sudjelovati na samitu u zapadnoj Africi o problemima sahelske regije, kojemu će nazočiti i francuski predsjednik Emmanuel Macron, prenosi Reuters.

Europskim čelnicima će se u Mauretaniji pridružiti šefovi takozvanih G5 sahelskih zemalja – uključujući Mali, Burkinu Faso, Čad i Niger – te šef UN-a, Antonio Guterres, rekao je Sanchezov ured u priopćenju.

Regija je zasićena džihadističkim nasiljem.

Još jedan znak da se putovanja polako vraćaju u normalu nakon mjeseci karantene zbog koronavirusa je izjava španjolske ministrice vanjskih poslova Aranche Gonzalez Laya koja je rekla da će Europska unija najkasnije do utorka imati popis zemalja izvan Unije u koje je sigurno putovati.

Vlasti pripremaju listu od 15 neeuropskih zemalja koje se smatraju sigurnima za putovanje prema epidemiološkim kriterijima, rekla je ministrica lokalnom radiju Cadena SER.

Sanchezov ured je rekao da će premijer dostaviti pomoć za nošenje s covidom-19 u Mauretaniju kad stigne na sastanak. Migracijski problemi također su na dnevnom redu, navodi se u priopćenju.

Bivša kolonijalna sila Francuska rasporedila je 2013. godine tisuće vojnika u sušnoj sahelskoj regiji južno od pustinje Sahare. No nasilje skupina koje se povezuju s al Kaidom i Islamskom državom u porastu je.

Mauretanija je već dugo polazna točka za afričke migrante koji se pokušavaju domoći španjolskih Kanarskih otoka.

Komentiraj