Sočan i jednostavan kolač od limuna za popodnevni zalogaj

Autor:

Julissa Capdevilla on Unsplash

Ovaj jednostavan biskvitni kolač s limunom često nazivaju kolač Madeira, no nije dobio ime po portugalskom otoku, već po istoimenom vinu koje je svojedobno bilo popularno u Engleskoj i uz koje se tradicionalno servirao.

Ovaj kolač možete upotrijebiti i kao podlogu za tortu ako je premažete finom kremom od vanilije i dodate šaku voća. No, odličan će biti i sam uz popodnevnu šalicu čaja il kave.

Evo recepta!

Sastojci:

  • 170 g maslaca
  • prstohvat soli
  • naribana korica velikog neprskanog limuna ili dva manja
  • 200 g šećera
  • 4 jaja (srednje veličine)
  • 260 g glatkog brašna
  • na vrh žličice praška za pecivo (oko 3 g)
  • 150 ml mlijeka
  • šećer u prahu

Preljev:

  • sok svježe iscijeđenog limuna
  • 2 velike žlice šećera u prahu

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.

Omekšali maslac izmiksajte s polovicom šećera, naribanom limunovom koricom i soli te dodajte preostalu polovicu šećera i miksajte dok ne dobijete jednoličnu pjenušavu smjesu.

U smjesu dodajte naizmjence jedno po jedno jaje i nekoliko žlica brašna koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo, neprestano miješajući. Dodajte mlijeko i sve dobro izmiješajte te ulijte u duguljasti kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Kolač pecite oko 45 minuta, ovisno o jačini pećnice. Provjerite čačkalicom – gotov je ako izađe suha iz njega kad je zabodete.

Još vruć kolač prelijte preljevom od limunova soka i šećera u prahu i ostavite ga da se ohladi.

Alexandra Golovac on Unsplash

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.