SNAGA MORA Morska mahovina regenerira tijelo iznutra i izvana

Autor:

efesan / Alamy / Alamy / Profimedia

Morska mahovina (Chondrus crispus), poznata i kao irska mahovina, vrsta je crvene alge koja raste u uvalama duž atlantske obale Europe i Sjeverne Amerike. Zbog svog nutritivnog sastava na glasu je kao superhrana.

Gel morske mahovine koristi se u tradicionalnoj karipskoj i irskoj kuhinji. U povijesti se upotrebljavao kao lijek za brojne tegobe – od kašlja do smanjenog libida, a koristi se i u njezi kože jer ima jak antifungalni i antivirusni učinak te obiluje antioksidansima koji “brišu” bore i koži vraćaju mladolik izgled.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Antonique Martin (@itstonipowers)

Nutritivni sastav morske mahovine

Morska mahovina sadrži obilje hranjivih tvari, poput joda, kalcija, željeza, magnezija, mangana, fosfora, selena, kalija, vitamina B, A, C, D, E i K. Obiluje vlaknima i fitonutrijentima koji su korisni za probavni trakt i pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Preporučena dnevna doza morske mahovine je maksimalno četiri grama.

Zdravstvene dobrobiti

Čuva crijeva

Morske alge su dobar izvor prebiotika koji su hrana dobrim bakterijama u crijevima te tako održavaju balans crijevne flore, a samim time jačaju imunitet.

Jača libido i utječe rad štitnjače

Crvene alge su izvor cinka, minerala koji pomaže u proizvodnji i regulaciji hormona koji utječu na seksualnu želju.

Morska mahovina je bogata jodom, esencijalnim mineralom koji pomaže u radu štitnjače koja pak regulira brojne tjelesne funkcije i utječe na seksualnu želju.

Ipak, prije no što se odlučite konzumirati morsku mahovinu, posavjetujte se sa svojim liječnikom. Ne preporučuje se osobama s hipertireozom ii autoimunim poremećajima štitnjače, poput Gravesove bolesti.

Proljepšava i pomlađuje

Morska mahovina umiruje upalna stanja na koži, među ostalim, dobro djeluje protiv akni.

Zahvaljujući antibakterijskim, antivirusnim i antimikrobnim svojstvima pomaže u balansiranju mikrobioma kože, a visoka koncentracija sumpora smanjuje pretjerano lučenje sebuma.

Hidratizira kožu, štiti je od okolišnih utjecaja i zaglađuje bore.

Morska mahovina najčešće nam je dostupna u obliku praha, a koristi i kao zgušnjivač u kulinarstvu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.