FOTO: Martina Cvek

Kamenice su jedna od najpoznatijih svjetskih delicija.

Kamenica se jela u davna vremena u čast božice ljepote Afrodite, a njena čuvena svojstva i danas privlače gastro stručnjake koji ih pripremaju na razne načine.

U danima koji su pred nama, a naročito oko blagdana Svetog Josipa (19. ožujka), mesnato tijelo ove plemenite plosnate školjke najizdašnije je u svojoj zrelosti.

Školjka je tad puna joda, selena, cinka i kroma čiji će vas miris oplahnuti nakon što oštrim nožem razdvojite njene ljušture.

Meso kamenice iznimno je hranjivo, jer sadrži puno bjelančevina, ugljikohidrata, minerala i vitamina A, B1, B2, C, D, E, EP, a 15 grama mesa kamenice ima istu količinu vitamin C kao i tri grama limunovog soka.

Kamenice su najbolje svježe uz krišku limuna, tako njihov bogat okus u potpunosti dolazi do izražaja. No, izvrsne su pripremljene u tempuri na Japanski način, kao i one na žaru pripremljene po dalmatinskim recepturama.

Restorani Bota Šare od 12. ožujka do 1. travnja održavaju Dane kamenica, a predstavljaju vam dva odlična recepta za pripremu:

RECEPTI ZA KAMENICE

Kamenice žar

-maslinovo ulje
-peršin
-papar
-bijelo vino

  • otvoriti 5 školjki, ostaviti ih na dubljoj strani ljuske
  • napraviti emulziju od maslinovog ulja, pelješkog suhog bijelog vina, papra i peršina
  •  jušnom žlicom preliti školjku
  • složiti na žar, pričekati da se lagano zakrčkaju, poslužiti ih za konzumaciju

Kamenice u temu tempuri

-brašno glatko 100 g
-prašak za pecivo 5 g
-1 bjelanjak
-gazirana voda (hladna)
-sol / prstohvat
-ulje za prženje (suncokretovo)

  • otvoriti 5 školjki, izvaditi ih iz ljuske
  • zamiješati brašno, prašak za pecivo, bjelanjak, mineralnu vodu, sol. Dobro izmiješati do odgovarajuće gustoće, dodatno ohladiti u frižideru
  • ubaciti školjke u smjesu zatim ispržiti u dobro ugrijanom ulju
FOTO: Martina Cvek

Komentiraj