OPREZ U Jadranu se pojavila još jedna riba iz toplih mora. Može biti i otrovna, ali ova ‘naša’ je samo nejestiva

Autor:

Izvor: Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu

Kod Šipana je u veljači lovljena nepoznata riba dugačka 20 centimetara, čiji su ulov ribari prijavili Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Riječ je o novoj vrsti u Jadranskom moru, stručnjaci upozoravaju da nije jestiva.

“Poprilično smo sigurni da se radi o vrsti Tetragonurus cuvieri. Već je ranije zabilježena u Jadranu no samo na području Albanije, a ovo je po prvi put da je bilježimo i u hrvatskim vodama”, rekao je za N1 dr. Branko Dragičević, viši znanstveni suradnik laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

“Radi se o vrsti koja je rasprostranjena u toplim i umjerenim područjima svih svjetskih oceana, a isto tako i u Sredozemnom moru gdje se smatra vrlo rijetkom“, rekao je.

“O njenoj biologiji se ne zna mnogo, ali zna se da joj ishranu čine želatinozni organizmi poput meduza, rebraša i plaštenjaka u čemu joj pomaže posebno prilagođen usni aparat sa zubalom za hvatanje želatinoznog plijena. Riba se smatra nejestivom. Dosegne dužinu od otprilike 70 cm, a primjerak ulovljen kod nas je bio dug oko 20 cm”, rekao je dr. Dragičević.

Premda analize još nisu dovršene, Tetragonurus cuvieri (Risso 1810) koja je rasprostranjena u većini svjetskih oceana i koju još nazivaju i Smalleye Squaretail (malooka kockorepa), piše Novi list.

Kako je prepoznati?

Riba je vrlo prepoznatljive vanjštine, a od ostalih se lako razlikuje ponajprije po karakterističnim čeljustima, ljuskama i obliku tijela.

Donja čeljust ima red lepezastih zuba koji su kada se usta zatvore, gotovo potpuno skriven gornjom čeljusti u kojoj se nalazi jedan red malih šiljatih zuba.

Hrani se želatinoznim organizmima poput meduza, rebraša i plaštenjaka | Foto: Australian Museum

A gledano s prednje strane otvor za usta ima oblik dijamanta. Ova riba ima dugo i vitko tijelo ovalnog presjeka.

Odrasli su primjerci tamnosmeđe do crne boje dok su mladunci odozgo sivi, a odozdo bjelkasti što je posljedica prilagodbe života u dubomorskim staništima odraslih jedinki, odnosno površinskih zona koje nastanjuju mladi primjerci.

Treba je istražiti

Inače ovu vrstu nalazimo na kontinentalnim padinama na dubinama od 500 do 600 metara.

Mrijest nije potpuno istražen no smatra se da u doba mrijesta ova vrsta migrira u pliće more čemu u prilog ide i prvi ulov ove vrste u Mediteranu, iz 2017. godine uz Tirensku obalu i to bez ikakvih znakova dekompresije.

A je li ovaj primjerak ulovljen kod Šipana jedini ili je riječ o nastanjivanju još jedne nove vrste u naše more, pokazat će vrijeme.

I premda pojedini izvori navode da je ova vrsta u određeno doba godine otrovna, a što je vjerojatno vezano uz otrov ciguateru i periodična cvjetanja vezana uz druga mora, u našem se moru smatra samo nejestvom, piše Novi list.

Institut za oceanografiju upozorio: “Nastavlja se invazija opasne ribe na Jadran, sve bodlje su otrovne!”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.