Slovenija sa 1084 nove infekcije i 27 umrlih, epidemiološko stanje “se popravlja”

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1084 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je još 27 oboljelih, podatak je koji je u utorak objavilo ministarstvo zdravstva, a vlada i dalje ocjenjuje da se epidemiološka situacija popravlja.

Broj ukupno potvrđenih infekcija od početka epidemije tako se povećao na 46.709, aktivnih slučajeva je trenutno 21.097, dok je je od Covida-19 do sada umrlo 605 ljudi.

Incidencija rasta zaraze koja indicira broj zaraženih u 14-odnevnom razdoblju na sto tisuća stanovnika trenutno iznosi 1007.

Premda se zadnjih dana smanjio postotak pozitivnih testova, broj onih koji trebaju liječenje u bolnicama i dalje je u porastu. Hospitalizirano je već 1.171 pacijenata, 19 više nego dan ranije, a od toga je njih 196 na intenzivnim odjelima, jedan više nego prethodni dan.

Nove podatke komentirao je na konferenciji za novinare u Ljubljani glasnogovornik vlade za Covid-19, izrazivši umjereni optimizam da se drugi val epidemije stišava.

U zadnja 24 sata bilo je 24,32 pozitivnih testova, što je nešto više nego dan ranije, ali je postotak pozitivnih testova za desetinu manji nego prije dva tjedna, kad je bilo više od trećine pozitivnih, kazao je Jelko Kacin.

“Nove brojke su relativno povoljne i pozitivni trend se nastavlja”, kazao je Kacin navodeći da i neki drugi grafikoni razvoja epidemije dokazuju pretpostavku da se epidemiološko stanje popravlja.

Kacin je kazao da je broj hospitalizacija i dalje u porastu, iako ne tako strmom kao prije koji tjedan.

Povećanje broja oboljelih u bolnicama i na intenzivnim odjelima može se očekivati još koji tjedan, a modeli razvoja drugog vala epidemije pokazuju da bi u drugoj polovici prosinca dnevni broj novih infekcija mogao pasti na dvocifrene brojeve, pokazuju grafikoni i matematički izračuni koji su prezentirani na tiskovnoj konferenciji vlade.

Po riječima glasnogovornika vlade, rastu kapaciteti za liječenje Covida-19 u bolnicama, posebno u Ljubljani, gdje je ovih dana otvoren novi Covid odjel, osposobljavaju se i nove medicinske ekipe i uspješno se odvija razmjena potrebnog medicinskog kadra po bolnicama.

Komentiraj