Slavoj Žižek slavi 74. rođendan. Dosljedno i strastveno kritizira moderni kapitalizam i neoliberalizam

Slovenski filozof Slavoj Žižek rođen je u Ljubljani 21. ožujka 1949. Jedan je od najpoznatijih svjetskih filozofa i lijeve je provenijencije. Žižek dosljedno i strastveno kritizira moderni kapitalizam i neoliberalizam, a nakon početka ruske invazije na Ukrajinu rekao je kako je nekorektno ovom ratu pristupati s isključivo pacifističkih pozicija te pozvao zapadne zemlje da povećaju isporuke oružja Kijevu i ojačaju NATO.

Žižek je izjavio da razumije službenu politiku Srbije po pitanju rata u Ukrajini, ali se boji da se ona dugoročno neće isplatiti. “Mislim da je to razumljiv pragmatizam, idemo biti negdje između, igrajmo na obje strane, pa ćemo nekako profitirati. Bojim se da se to dugoročno neće isplatiti, da će doći trenutak istine. To me jako brine za Srbiju”. Rekao je da ga je strah da se Srbija kao država uključi u “ruski projekt rata protiv zapadne dekadencije, takozvanu ‘denacifikaciju’. Ako se ova logika, koja je sada službena ruska logika, prebaci na Balkan, potencijalno, mi smo opet u ratu”, izjavio je.

Istaknuo je da se ne treba dati uvući u “priču“ da je sukob u Ukrajini, sukob Euroazije i Zapade Europe. Na pitanje hoće li oružje okončati rat u Ukrajini, odgovara da neće, ali kako trenutno ne vidi jasnu mogućnost za mirno rješenje. Kritizirao je to što Putin, za kojeg tvrdi da je ideološki “ortodoksni fundamentalist“ i konzervativac, ima simpatije nekih na ljevici.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner