FaH

SLAMKA SPASA: Libija dobila vladu nacionalnog jedinstva

– UN-ov izaslanik za Libiju Bernardino Leon rekao je tijekom noći na petak da je ta zemlja dobila vladu nacionalnog jedinstva koju vode Fayez el Sarraj i trojica potpredsjednika: Ahmad Meitig, Fathi el Mejbri I Mussa el Koni.

“Nakon jednogodišnjeg truda koji je u ovaj process uložilo više od 150 uglednih ljudi iz svih dijelova zemlje napokon je došlo vrijeme da možemo predložiti sastavljanje vlade nacionalnog jedinstva”, rekao je Leon na tiskovnoj konferenciji u Skhiratu, u Maroku, gdje su se u ponedjeljak nastavili pregovori dviju suparničkih libijskih strana.

“Sigurni smo da (vlada u ovom sastavu) može uspjeti (…) Libijci moraju iskoristiti ovu povijesnu prigodu za spas Libije”, dodao je Bernardino Leon.

Gotovo četiri godine nakon pada režima Moamera Gadafija u Libiji još vladaju kaos i podjele. Zemlja je imala dva suparnička parlamenta – i dvije vlade – CGN (Opći nacionalni kongres) u kojemu je najveći utjecaj imala koalicija milicija Fajr Libya sa sjedištem u Tripoliju i onaj u Tobruku, na istoku, koji je priznala međunarodna zajednica.

Danas gotovo 2,4 milijuna Libijaca treba humanitarnu pomoć, rekao je izaslanik UN-ove misije za Libiju (MINUL).

Zbog neučinkovite vlasti Libija je postala ishodišna luka za stotine tisuća migranata i izbjeglica koji preko Sredozemnog mora stižu u Europu.

Komentiraj