Škare Ožbolt: “Povjerenstvo ne može razgovarati o postupcima koji su u tijeku, a svi su”

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt u četvrtak je za N1 istaknula da Sabor može osnovati još jedno istražno povjerenstvo, raspravljati o temi o kojoj god želi, međutim, do sada se pokazalo da su sva povjerenstva završavala sa slabim i gotovo nikakvim rezultatom, a najmanje konkretnim.

Škare Ožbolt navodi da je praksa dosad bila loša. Istaknula je da glavni državni odvjetnik svake godine podnosi izvješće o radu Saboru i saborski zastupnici “mogu ga rešetati pitanjima koliko god dana hoće”. Nijedan politički proces u ovoj državi nije završen, podsjeća bivša ministrica pravosuđa i dodaje da su informacije uglavnom curile iz političkih korupcijskih procesa.

Istaknula j ei da Povjerenstvoi može pozvati koga hoće, ali ono ne može raspravljati o procesima koji su u tijeku. “A svi politički procesi su u tijeku”, kaže.

Ako se uoče neke anomalije u radu, o tome bi Odbor za nacionalnu sigurnost sabora i Vijeće za nacionalnu sigurnost trebali raspravljati. ali, ističe, da ako su samo kartali – to je nije pitanje nacionalne sigurnosti, već morala.

Škare Ožbolt kaže kako se čini da je ‘Klub’ bio mali centar moći, gdje su se možda i dogovarali poslovi, što spada u sferu korupcijskog ponašanja.

Naglasila je da predsjednik Milanović otvrio važnu temu i postavio dobra puiranja, ali onda je postao nervozan. “Počeo je odgovarati neprimjerenim rječnikom za predsjednika Republike… Riječnik fejkače, narikače, ometačice, pa navoditi insinuacije o Marijani Puljak, kakva je Dalija Orešković bila odvjetnica, doista je ispod razine komunikacije predsjednika Republike. Ovo je ispod svake granice i to nije dobro. Mogao je to reći civiliziranije, na razini visokoobrazovane osobe”, rekla je.

Ističe da obnova Zagreba fizički teško može početi za 45 dana, kao što je u srijedu najavio ministr Darko Horvat. “Sada slijede koraci koji su određeni zakonom, a prvi je osnivanje fonda. Nakon što skupštine usvoje, treba raspisati natječaj, što zahtjeva barem 30 dana, ako ne i duže. Prvi rok, kada bi se stvarno radilo danonoćno, mogla bi biti sredina ili kraj prosinca, ali izgledniji je početak iduće godine”, zaključila je Škare Ožbolt.

Komentiraj