Škare-Ožbolt: “Bude li se gradila spalionica otpada, ona ne treba biti u Zagrebu”

Spalionica otpada, bude li se gradila, ne treba biti u Zagrebu, stav je nezavisne kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba Vesne Škare Ožbolt.

Komentirajući za nacional.hr gomilanje infektivnog otpada u zagrebačkim Covid bolnicama, tim Škare Ožbolt u pisanoj izjavi konstatirao je kako “problem zbrinjavanja medicinskog otpada iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević nije problem Grada”.

‘Ministar Ćorić jednim potezom može riješiti izvanredno stanje sa zaraznim otpadom’

“Stručnjaci zaposleni za brigu o odvozu otpada trebali su ranije smisliti plan o velikoj količini stvorenog zaraznog medicinskog otpada. Svjesni smo da su prioritet bili ljudi, ali povećanje broja u bolnicama povećava i količinu otpada. Klinika je trebala pronaći odgovarajućeg vanjskog, ukoliko nema domaćeg, partnera koji prema potrebama Klinike, koje su za vrijeme pandemije očito veće, zbrinjava zarazni otpad. Gdje i na koji način, ovisi isključivo o navedenom partneru”, kažu u timu Vesne Škare Ožbolt.

“Ako država, odnosno Vlada Republike Hrvatske zaključi da je zbog održivog razvoja i napretka potrebno izgraditi industrijski kompleks na razini cijele države, ne vidimo razloga zašto bi takav kompleks bio na području gravitacijskog centra države, Grada Zagreba. U dogovoru s ostalim gradonačelnicima, županima i Vladom, potrebno je donijeti odluku o najpovoljnijoj lokaciji gdje bi se takav kompleks izgradio s najnovijom tehnologijom jer svi, a ne samo građani Grada Zagreba, stvaraju otpad. Također, primjera radi, postoje razne kemijske industrije i fakulteti koji na dnevnoj razini proizvode velike količine otrovnog kemijskog otpada, a nikada nismo čuli da je neki dio Grada Zagreba radi toga narušen, upravo zato što je na vrijeme organiziran odvoz otpada od strane vanjskog partnera”, stajalište je tima Vesne Škare Ožbolt.

Klisović: “Sustav odlaganja otpada nesiguran je i rizičan, uvest ćemo sterilizaciju”

Komentiraj