Klisović: “Sustav odlaganja otpada nesiguran je i rizičan, uvest ćemo sterilizaciju”

Sterilizacija umjesto sadašnjeg nesigurnog i rizičnog sustava odlaganja infektivnog otpada prijedlog je predizbornog stožera SDP-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba Joška Klisovića.

“Obrada na mjestu nastanka je najučinkovitije rješenje te ćemo se zalagati da naše bolnice dobiju mogućnost postavljanja uređaja koji steriliziraju sav infektivni otpad i samelju ga u prah, nakon čega je on neopasni otpad: 50 posto se reducira kilaža i 80 posto volumen”, odgovorio je Klisovićev stožer na upit nacionala.hr kako bi riješio problem infektivnog otpada koji se, otkad je u pandemiji naglo povećan, često protupropisno odlaže oko bolnica.

‘Ministar Ćorić jednim potezom može riješiti izvanredno stanje sa zaraznim otpadom’

Stožer kandidata koalicije okupljene oko platforme Možemo Tomislava Tomaševića predložio je slično rješenje – autoklaviranje, odnosno sterilizaciju, umjesto sadašnjega sustava u kojemu privatne tvrtke prikupljaju infektivni otpad i odvoze ga u inozemstvo, plaćajući tamošnjim spalionicama da spale taj otpad.

Tomašević: “Umjesto skupog odvoženja infektivnog otpada u spalionice, uvest ćemo autoklaviranje”

Za sadašnji sustav Klisović kaže kako je problematičan, jer “tvrtke koja se bave obradom otpada nemaju kapaciteta, pa je sustav nesiguran, a opasni infektivni otpad se skladišti u krugu bolnica što je, naravno, rizik zaraze.”

Otpad steriliziran u krugu bolnica, nastavlja Klisović, “suh je, sterilan i neprepoznatljiv, te se može transportirati na lokaciju gdje će biti finalno zbrinut u kategoriji neopasnog otpada”. Dodaje da tako već rade neke bolnice, poput one u Čakovcu.

“Osim što je ovakav sustav brzo primjenjiv, za razliku od velikih, dugotrajnih i skupih rješenja, on je i sigurniji, jer infektivni otpad ne napušta bolnicu te se smanjuje mogućnost eventualne zaraze tijekom transporta. Ekonomski je i dvostruko povoljniji od sustava zbrinjavanja prema ovlaštenim uporabiteljima jer nema transporta i troška cijene obrade, što otplaćuje uređaj”, kažu u SDP-ovu zagrebačkom stožeru.

“Naravno da ćemo iskoristi i EU sredstva pa će to biti puno brže i povoljnije. Ovakvi sustavi rade već dugo u EU i mi ćemo se zalagati za njih, jer nam je od početka cilj da sustav bude i ekološki i ekonomski prihvatljiviji. Konkretni smo, nudimo realna i primjenjiva rješenja, koja su u duhu kružnog gospodarstva, što znači da se mogu financirati iz EU sredstava”, kažu u stožeru Joška Klisovića.

Komentiraj