SKANDAL U MEKSIKU Novinari optužuju predsjednika za prepisivanje diplomskog rada

EPA

Meksički novinari optužili su prredsjednika Enrique Penu Nieta da je prepisao gotovo 29% svog diplomskog rada na Pravnom fakultetu 1991. godine. Internet stranica Aristegui Noticias objavila je kako je sadržaj 29% diplomskog rada prepisan od drugih autora, bez navođenja izvora.

Vladin glasnogovornik poručio je da je predsjednik napravio stilističke pogreške kada nije naveo izvore, ali odbacio je da se radi o plagijatu. Dodao je da ga je iznenadilo što se novinari bave manjkom navodnih znakova i nespominjanje izvora na diplomskom radu dva i pol dfesetljeća nakon što je predsjednik diplomirao. Pena Nieto je diplomirao na privatnom fakultetu Universidad Panamericana u Meksiku. “Predsjednik je ispunio sve uvjete koje je fakultet pred njega postavio i diplomirao kao odvjetnik”, rekao je glasnogovornik Eduardo Sanchez.

Sudeći prema objavljenom izvješću, Pena Nieto je prepisao 197 od 682 odlomaka u svom diplomskom radu od raznih autora – od meksičkg povjesničara Enriquea Krauzea do akademkinje Linde Hall. Novinari navode da sporni odlomci nisu pod navodnih znakovima i da većina originalnih autora nisu ni spomenuta u bilješkama.

Novinarima Arsitegui Noticiasa ovo nije prvi put da se bave predsjednikom. U studenom 2014. godine otkrili su dokaze da je predsjednikova supruga kupila kući za sedam milijuna dolara od vladinog ugovaratelja. Nieto se kasnije ispričao zbog kupnje.

Komentiraj