Sjeverna Koreja po prvi puta je poručila SAD-u da je spremna pregovarati o denuklearizaciji Korejskog poluotoka kad se sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un sastane s predsjednikom Donaldom Trumpom, rekli su američki dužnosnici u nedjelju.

Američki i sjevernokorejski dužnosnici nedavno su imali tajne razgovore u kojima je Pjongjang izravno potvrdio spremnost da održi summit bez presedana, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Do sada, Washington se oslanjao najviše na uvjeravanja svojeg saveznika Južne Koreje o Kimovim nakanama.

Južnokorejski predstavnici prošli mjesec su posjetili Washington kako bi prenijeli Kimov poziv na sastanak.

Trump, koji je prošle godine s Kimom izmijenio ratoborne prijetnje, iznenadio je svijet brzim pristankom na sastanak s Kimom na kojem će pregovarati o sjevernokorejskom razvoju nuklearnog oružja sposobnog doseći SAD.

Pjongjang međutim nije prekinuo svoju političku šutnju o summitu, za koji američki dužnosnici kažu da je planiran za svibanj.

Zasad nema riječi o mogućem mjestu sastanka, koji će biti prvi susret uopće američkog predsjednika i sjevernokorejskog vođe.

Američki dužnosnici nisu točno rekli gdje i kad su se održali razgovori američkih i sjevernokorejskih dužnosnika, ali su rekli da su dvije strane imale mnogo izravnih kontakata.

Komentiraj