FaH

Sirija: Probni konvoj u srijedu prema gradovima pod opsadom

– UN-ov izaslanik za Siriju Staffan de Mistura najavio je za srijedu slanje humanitarnog konvoja u više gradova pod opsadom snaga režima i pobunjenika, što će biti provjera spremnosti sudionika rata da propuste humanitarnu pomoć.

“Jasno je da je dužnost sirijske vlade da pomoć dopre do svih Sirijaca i dopusti UN-u dopremu humanitarne pomoći nakon dugo vremena”, rekao je u utorak pred novinarima nakon drugog susreta sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Walidom Mouallemom u Damasku.

“Sutra (srijeda), provjerit ćemo (spremnost za propuštanje pomoći), a poslije ćemo moći više razgovarati”, dodao je UN-ov izaslanik.

“Razgovarali smo (s Mouallemom) o za nas najvažnijem pitanju, a to je humanitarni pristup područjima pod opsadom (…) i kao što dobro znate, pristup tim područjima osigurava se putem konvoja koje koordinira ekipa UN-a u zemlji i koordinator za humanitarna pitanja” UN-a, dodao je.

Kako je rekao izvor u sirijskom Crvenom polumjesecu, konvoj u srijedu treba dopremiti pomoć u šijitska mjesta Fuu i Kafraju, na sjeveru, koja pod opsadom drže pobunjenici te u Madaju i Zabadani, u okolici Damaska, koji su u okruženju sirijske vojske.

Više od milijun ljudi živi uz “povećan rizik od smrti” zbog oskudice hrane, struje i vode u 46 mjesta pod opsadom, navodi se u UN-ovu izvješću.

Sjedinjene Države i Rusija dogovorili su se prošlog tjedna o “prekidu neprijateljstva” u Siriji u idućih tjedan dana kako bi potaknuli mirovni proces.

Komentiraj