Anto Magzan, Jurica Galoić

SINIŠA SVILAN KAO NOVI SAVJETNIK: RTL u vihoru borbe za povrat gledanosti

Siniša Svilan, poznati hrvatski televizijski urednik i novinar, započeo je kontaktirati s RTL Televizijom, a neki izvori bliski toj televizijskoj kući čak tvrde da je već počeo ineformalno savjetovati njeno vodstvo.

[quote_box_center]

  • Siniša Svilan, poznati hrvatski televizijski urednik i novinar, započeo je kontaktirati s RTL Televizijom
  • Navodno je već počeo i neformalno savjetovati njeno vodstvo
  • Gledanost zabavnog programa RTL televizije u stalnom je padu već dvije godine

[/quote_box_center]

06.07.2011., Zagreb, - U  lounge baru Matis odrzana je promocija nove knjige Nives Celzijus U krevetu s Cristianom, Antonija Mandic, Daniel Delale. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
06.07.2011., Zagreb, – U lounge baru Matis odrzana je promocija nove knjige Nives Celzijus U krevetu s Cristianom, Antonija Mandic, Daniel Delale.
Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Tvrdi se da bi Svilan RTL Televiziji savjetima trebao pomoći u nastojanjima da se poveća gledanost njenog zabavnog programa, ali ga zasad nisu formalno angažirali. Prema tvrdnjama izvora bliskih RTL-u, taj se poslovni dogovor nastoji držati u tajnosti zbog Svilanovih dugotrajnih pravnih problema u aferi Core Media. O njihovu se poslovnom odnosu zasad šuti zbog korporativnih pravila RTL Televizije koja ne podržavaju poslovne aranžmane s osobama u pravnim problema. Svilan je u travnju 2013. nepravomoćno osuđen zbog primanja mita koji je, kako se u optužnici tvrdi, kao direktor programa Nove TV primao kao stimulans za suradnju s producentskom kućom Core Media. Potom je izvjesno vrijeme proveo u Srbiji, gdje ga je angažirao TV Pink osebujnog srbijanskog medijskog tajkuna Željka Mitrovića.

Savjetnički angažman

Mogući savjetnički angažman na RTL Televiziji za njega bi bio povratak na hrvatsku televizijsku scenu, a za RTL njegovi bi savjeti mogli biti itekako korisni u nastojanju da pokuša vratiti gledanost svom zabavnom programu, koji se suočava s velikim izazovima, pogotovo nakon nedavnih kadrovskih rotacija kad je RTL Televiziju napustio Danijel Delale, a najavljen je i odlazak poznate TV voditeljice Antonije Mandić.

Gledanost zabavnog programa RTL televizije u stalnom je padu već dvije godine. Taj negativni trend trebao je okončati angažman Daniela Delalea. Kada je u lipnju 2013. objavljeno da Delale s Nove TV prelazi na RTL, bio je to, za hrvatske uvjete, veliki televizijski transfer. Iskusan televizijski voditelj i urednik, poznat po vođenju i uređivanju vrlo gledane emisije “Red Carpet”, doveden je na RTL da stvori nove zabavne emisije, ponajprije talk-show emisiju. Delale je vrlo brzo ponudio projekt, član uprave RTL-a Ivan Lovreček bio je zadovoljan prijedlogom, a voditeljica tog projekta trebala je biti Antonija Mandić, kojoj je u to vrijeme postalo jasno da će se uskoro ugasiti emitiranje emisije “Studio 45″ koju je vodila četiri sezone. U rujnu te godine iz RTL-a počele su stizati informacije da se u prostorima Jadran filma gradi studio namijenjen za tu emisiju. No iznenada je Delaleu u upravi RTL-a rečeno da novca nema, da je njegov projekt preskup i da od njega odustaju. Delale se pitao zašto je uopće doveden, a Antonija Mandić prebačena je u informativni program.

Delale je potom radio na RTL-u kao urednik emisija “Exkluziv” i “Extra” i na projektima poput prijenosa dodjele Oscara. U listopadu prošle godine opet mu je rečeno da predloži talk-show. Uprava mu je dala osnovne smjernice, Delale je ponovo napisao scenarij za projekt, uvjeren da će njegov prijedlog biti prihvaćen, tim više jer mu je ponuđeno i mjesto voditelja tog talk-showa. Nedugo potom, Delale je ponovo pozvan u Upravu i dobio isti odgovor – projekt je preskup i odbacuje se. Koji dan potom rečeno mu je kako na RTL Televiziji ne znaju što bi s njim i da je najbolje da se rastanu. Delalea je to šokiralo. Ubrzo je i Antonija Mandić obaviještena da RTL od 1. ožujka ne računa na nju.

21.03.2014., HNK, Zagreb - Svecana dodjela Vecernjakove ruze, nagrade citatelja Vecernjeg lista za najbolje u 2013. na podrucju televizije, radija i glazbe. Ivan Lovrecek, Ana Brdaric Boljat.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
21.03.2014., HNK, Zagreb – Svecana dodjela Vecernjakove ruze, nagrade citatelja Vecernjeg lista za najbolje u 2013. na podrucju televizije, radija i glazbe. Ivan Lovrecek, Ana Brdaric Boljat.
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

RTL-ovi problemi u Hrvatskoj

Događaji oko Delalea i Antonije Mandić samo su dio RTL-ovih problema u Hrvatskoj. Sugovornici Nacionala s RTL-a tvrde da se radi o nekoliko ključnih problema koji se godinama ignoriraju. Oni tvrde da na toj televiziji nema tehničkih uvjeta za stvaranje sadržajnog i kreativnog zabavnog programa, da je broj kamera ograničen, što bitno utječe na kvalitetu sadržaja koji se proizvodi. Primjerice, na početku stvaranja “Studija 45” ekipi koja je radila na emisiji za potrebe uvodnog priloga kojim je počinjao talk-show Antonije Mandić odobrena je samo jedna novinarka, ali ni jedna kamera. Izvori s RTL-a tvrde da se proizvodna politika te televizijske kuće svodi na unajmljivanje snimatelja i kamera za proizvodnju programa koji je procijenjen ključnim, a to se uglavnom svodi na potrebe informativnog programa.

Tvrdi se da je drugi problem česta promjene termina prikazivanja emisija. “Exkluziv Tabloid” nakon četiri godine emitiranja u 18.05 prebačen je na 17.30. To nije povećalo gledanost pa je pokrenut novi format emisije “Sve u 6″. Potom je još jedanput promijenjen termin emitiranja te emisije. Magazinska emisija koju vodi Antonija Stupar Jurkin zamišljena je kao format koji vodi gledatelja kroz teme o kojima svi raspravljamo u krugu obitelji, prijatelja ili uz kavu, a to su svakodnevne životne teme. Sve donedavno bio je vidljiv odmak od tema iz domene showbusinessa, što je bilo u prilog konkurentskom “InMagazinu” Nove TV koji je upravo na tom segmentu gradio svoju prepoznatljivost. Ubrzo se i ta odluka na RTL-u promijenila. Zbog zabrinjavajuće male gledanosti u novoj 2015. uredništvo emisije “Sve u 6″ odlučilo je jednu od emisija započeti velikim intervjuom s pjevačicom Severinom Vučković, djelomice se vraćajući iskušanom receptu “Exkluziv Tabloida”.

Naime, 2014. je “InMagazin” svakodnevno pratilo 313.000 gledatelja što je, prema podacima koje je dobio Nacional, najmanje 20 posto više od broj gledatelja koji su pratili “Exkluziv Tabloid”, odnosno od jeseni novu emisiju “Sve u 6”. Unatoč drastičnom padu gledanosti zabavnog dijela RTL-ova programa čelništvo te televizije nije prihvatilo nove ideje uredništva o preokretanju negativnih trendova gledanosti.

Angažman Fani Stipković

Slično se dogodilo i u slučaju angažmana Fani Stipković, koja je za “Exkluziv Tabloid” svojedobno radila priloge iz Španjolske. Premda se njezin rad svodio na praćenje celebrity scene i ekskluzivnih događanja u Madridu i Barceloni, ona je ponudila da, unatoč promjeni formata, i dalje radi za emisiju “Sve u 6″ obrađujući lifestyle teme koje bi se uklapale u novoosmišljenu emisiju. No s RTL-a joj nakon ukidanja “Exkluziv Tabloida” nitko nije odgovorio.

Slične nelogičnosti događale su se i s projektom “Jezikova juha”. U četvrtoj sezoni tog reality-showa, utemeljenog na britanskom showu “Ramsay’s Kitchen Nightmares”, pojavila su se dva nova lica: David Skoko i Ivan Zidar koji su zamijenili Stephana Macchija. Iskusni, ali javnosti potpuno nepoznati ljudi pred kamerama su pomagali ugostiteljima i “spašavali” restorane. No odmah po isteku ugovora RTL se povukao iz projekta.

“Produkcija Constantin Entertainment nije bila spremna na kvalitetnu izradu emisije i nismo imali dovoljno vremena za pripremu. Bili smo nespremni, ali smo se snašli”, objasnio je Skoko i istaknuo da još uvijek ne zna hoće li mu RTL ponuditi daljnju suradnju jer, navodno, nisu bili zadovoljni gledanošću.

Izvori s RTL-a tvrde da se stalno u projekte ulažu minimalna sredstva, da se stalno stvaraju instant lica kojima se ne ostavlja dovoljno vremena da ostvare dobru gledanost emisija u kojima sudjeluju. Na RTL-u, tvrde naši sugovornici, za takve kritike nema sluha.

Pokušavanje dizanja gledanosti

Pokušalo se početkom 2014. zabavni program učiniti gledanijim dovođenjem Davora Dretara Dreleta za vođenje kviza “Pet na pet”. On je krajem prošle godine uz Antoniju Blaće postao i domaćin relativno slabo gledanog glazbenog showa “Hrvatski broj jedan”. Taj show otkupljen je od Nielsa Manna, čovjeka koji je doveden na RTL Televiziju kao “senior producer”. Taj je njemački televizijski djelatnik trebao pronaći recept za poboljšanje gledanosti. Zasad je poznato samo da je dogovorio otkup emisije “Hrvatski broj jedan” koja je zapravo u njegovu vlasništvu, tvrde izvori s RTL-a.

Taj glazbeni format trebao je poslužiti RTL-u kao odgovor Novoj TV koja je 5. listopada počela emitirati emisiju “Tvoje lice zvuči poznato”. Nekoliko dobro upućenih izvora tvrdi da je licenca za taj show godinu dana stajala na stolu čelnih ljudi RTL-a. Navodno RTL u tom projektu nije prepoznao potencijal za povećavanje gledanosti.

Premda se mnogo očekivalo od dolaska Henninga Tewesa na funkciju predsjednika Uprave RTL Televizije, spektakularnih promjena i dalje nema. Zasad se najavljuje regionalni “X-faktor”, a neformalno se govori i o novom izdanju “Big Brothera” koji bi se trebao emitirati na jesen.

Zvijezde NoveTV nisu spasile RTL-ovu sapunicu

RTL je za novu sapunicu “Vatre ivanjske” preoteo Novoj TV zaštitna lica Ornelu Višticu i Doris Pinčić. No mlade glumice nisu bitno utjecale na povećanje gledanosti, a serija “Vatre Ivanjske” nije uspjela ući među deset najgledanijih serija u 2014. godini.

14.05.2014., Zagreb - Prezentacija novih kolekcija srebrnog i zlatnog nakita tvrtki Zaks i Argentum te predstavljanje kolekcija satova raznih marki. Nakon predstavljanja novinari su mogli razgledati i proizvodne pogone. Ornela Vistica i Doris Pincic su zastitna lica tvrtki Zaks i Argentum. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
14.05.2014., Zagreb – Prezentacija novih kolekcija srebrnog i zlatnog nakita tvrtki Zaks i Argentum te predstavljanje kolekcija satova raznih marki. Nakon predstavljanja novinari su mogli razgledati i proizvodne pogone. Ornela Vistica i Doris Pincic su zastitna lica tvrtki Zaks i Argentum. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Komentiraj