SINDIKATI: “Svi dobro znaju da premijerova ponuda nije odgovor na naše zahtjeve”

Čelnici sindikata koji predvode štrajk u hrvatskim osnovnim i srednjim školama održali su u petak konferenciju za novinare ispred Muzeja prekinutih veza na zagrebačkom Gornjem gradu. Objavili su kako od svojih zahtjeva ne odustaju te dodali da očekuju novu ponudu Vlade.

“Naši zahtjevi nisu usvojeni, to govorimo svaki dan. Jedini logični slijed je nastavak štrajka. Pritisak će jačati, naši zahtjevi su sasvim jasni”, kazala je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec kritizirao je, kako ga je nazvao, ‘premijerov dekret’ i poručio kako on ne rješava njihov problem.

“Nakon mirenja mi pregovore s Vladom vodimo preko medija. Naši ljudi su u štrajku, 68.000 zaposlenih su u štrajku, nisu samo oni koji su na bolovanju ili na službenom putu. Svi dobro znaju da premijerova ponuda nije odgovor na naše zahtjeve”, poručio je Mihalinec.

Podsjetio je da je danas glasanje u Saboru i na izjavu Milana Bandića i njegov klub zastupnika da neće glasati ako Vlada ne prihvati zahtjeve sindikata i očekuje da ispuni to obećanje.

Šprem je zahvalila roditeljima na podršci i istaknula kako im je i dalje potrebna njihova podrška. “Učitelji su najpotplaćeniji. Vlada nas ne shvaća, ali nas morate shvatiti vi i očekujem podršku za daljnje korake. Kako će se nadoknađivati nastava odgovor ima samo jedna osoba u Hrvatskoj. To je premijer, odgovornost je na Vladi. Za ispričnice i ostalo pišite upravo Vladi”, rekla je Šprem.

Istaknula je da sindikati ne treaže ništa manje od traženog i istaknula: “Kada će štrajk prestati ovisi o onima koji ga provode”.

Mihalinec je dodao da će eventualnu novu ponudu Vlade dati na referendum svojim članovima.

Predstavnici sindikata najavili su za ponedjeljak štrajk u školama u cijeloj Hrvatskoj, kao svojevrstan odgovor na “ponudu” premijera Andreja Plenkovića koju je objavio sa saborske govornice, umjesto da s njima pregovara.

Mihalinec je rekao da je prema nepotpunim podacima odaziv na štrajk u srednjim školama 87,14 posto. Očekuju da će u ponedjeljak odaziv biti 90 posto.

Komentiraj