Predsjednik Sindikata poljoprivrede Šimo Orešković nakon posjeta tvrtki Žito iz Osijeka, gdje se upoznao s investicijom vrijednom 500 milijuna kuna, pozvao je novu Vladu i resorno ministarstvo da se očituju podržavaju li takve investicije u Slavoniji i Baranji i što će učiniti da isprave nepravdu i štetu tvrtkama kojima su uskraćena prava na sredstva iz EU fondova.

Orešković u priopćenju upozorava da su Žitu, kao i nekim drugima koji su aplicirali za sredstva iz EU fondova nepravedno i protuzakonito uskraćena sredstva voljom jednog ministra (pri čemu misli na bivšeg ministra poljoprivrede Davora Romića), iako su u cijelosti ispoštovani uvjeti iz Pravilnika za dobivanje sredstava iz EU fondova.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je ljetos dugoočekivanu rang-listu projekata kojima su izdane privremene odluke o raspodjeli sredstava, nakon prvog natječaja za operaciju 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”.

Iz te rang-liste jasno je da je najviše sredstava izgubio vlasnik Žita, osječki poduzetnik Marko Pipunić, koji je za dva odbijena projekta iz mjere 4.1.1. ostao bez više od 49 milijuna kuna, a iz mjere 4.2.1. bez gotovo 77 milijuna kuna. Osim Pipunića, veliki su gubitnici i poduzetnici Mirko Ervačić, kome je odbijeno gotovo 75 milijuna kuna, Zvonimir Širjan, kome je odbijeno 54,5 milijuna kuna te dr.

Orešković je nakon posjete novim proizvodnim pogonima Žita istaknuo opravdanost takvih investicija, koje jedine mogu povećati zaposlenost i spasiti istočnu Slavoniju i Baranju od zapuštenosti i napuštanja mladih ljudi.

Sindikalce je primio i Pipunić, koji ih je upoznao s investicijom vrijednom gotovo 500 milijuna kuna, te namjerama za povećanje proizvodnje. Naglasio je da će investicija zaposliti gotovo 200 mladih ljudi, te još 200 u vezanoj proizvodnji kod drugih poslodavaca, kao i veći broj kooperanata.

Komentiraj