Ivo Cagalj/PIXSELL

Sindikat policijskih službenika osuđuje zloporabu sindikalnog imuniteta

Sindikat policijskih službenika (SPS) u pismu svim ustrojstvenim jedinicama Ministarstva unutarnjih poslova i svim zaposlenicima, oštro je osudio korištenje instituta “sindikalnog imuniteta”, za što optužuje Sindikat policije Hrvatske i Nacionalni sindikat policije MUP-a.

Svrha sindikalnog imuniteta nije zaštita sindikalnog povjerenika od pokretanja postupka zbog povrede službene dužnosti i udaljenja iz službe, odnosno pokretanja kaznenog postupka radi određenih radnji koje nemaju veze sa sindikalnim aktivnostima, osim ako se ne radi o evidentnom nastojanju poslodavca da na sve moguće načine izvrši pritisak na rad sindikata i njegove povjerenike, ističe SPS.

U SPS-u tvrde da je prema informacijama koje su provjerili iz više izvora, Sindikat policije Hrvatske imenovao načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Tonćija Radibratovića sindikalnim povjerenikom nakon nadzora Službe za unutarnju kontrolu MUP-a.

Očito će taj sindikat, ako već nije, aktivirati sindikalnu zaštitu tom načelniku kako bi ga zaštitio od disciplinske odgovornosti i smjene, drže u SPS-u pa postavljaju pitanje zar je svrha sindikalnog imuniteta zaštita tako visokog rukovodećeg policijskog službenika od predstojeće disciplinske odgovornosti, a time i suspenzije.

Na upit Hine da pojasni o čemu se u konkretnom slučaju radi, predsjednik SPS-a Mario Puškarić rekao je kako se, po informacijama s kojima raspolaže, radi o “uskočkom predmetu”.

Iz Sindikata policije Hrvatske nisu željeli komentirati te optužbe već su kratko napomenuli da sindikalne podružnice na terenu autonomno imenuju sindikalne povjerenike, a ne sindikalna središnjica.

SPS također navodi primjer  predsjednika Nacionalnog sindikata policije MUP-a Nikole Kajkića, koji u medijima prozivao bivšeg glavnog ravnatelja policije Vladu Dominića i bivšeg ministra Ranka Ostojića zbog “slučaja intendanta Frljića”, jer je protiv Kajkića Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru podiglo optužnicu zbog kaznenog djela protiv gospodarstva, no postupak njegove suspenzije je privremeno zaustavljen zbog sindikalnog imuniteta.

To je još grublja povreda instituta “sindikalnog imuniteta”, poručuje SPS, koji ne bi smio služiti za zaštitu predsjednika sindikata od kaznenog progona zbog djela u gospodarskom poslovanju privatne tvrtke njegove obitelji. Ne bi li predsjednik tog sindikata zbog afere trebao podnijeti neopozivu ostavku i ne duguje li objašnjenje članstvu, osobito jer u svojim dopisima prozivao druge sindikate zbog puno blaže primjene sindikalnog imuniteta, pita SPS-u.

Komentiraj