Sindikalist Čistoće: “Odvoz smeća iz Zagreba smanjen je za oko 50 posto”

Autor:

04.12.2023.,Zagreb - Jutros je na Jakusevcu doslo do novog odrona smeca, a ozlijedjene su dvije osobe..Od 7. 55 sati zatvorena je Sajmisna cesta od Micevca do Jakusevca u smjeru zapada, amjesto dogadjaja je osigurano.Pavao Barbarić iz Novog sindikata podružnice Čistoća Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

U Zagrebu se usporava odvoz smeća, objavio je jučer Zagrebački holding. Posljedica je to, kako kažu, odrona na smetlištu Jakuševec koji se dogodio prije četiri dana.

Zbog toga je, kako su rekli u kratkom priopćenju, otežan pristup smetlištu. To će kao posljedicu imati usporavanje odvoza smeća u glavnom gradu, najavili su.

Danas je u razgovoru za HRT glavni sindikalni povjerenik Novog sindikata u podružnici Čistoća Pavao Barbarić kazao kako će sigurno smeća po Zagrebu biti više jer se odvoz smanjio za oko 50 posto.

“Kao što i sami vidite, tu na deponiju Jakuševec dolaze kamioni Čistoće, ulaze jedan po jedan. Na istovar isto tako idu jedan po jedan. Normalno da funkcionalnost odvoza otpada funkcionira, po nama u Sindikatu, na nekakvih 50 posto. Ovakvo kipanje smeća oduzima vrijeme. Kipanje traje oko 10 minuta, a posao otežavaju i vremenske neprilike”, kazao je Barbarić.

Prioriteti za odvoz smeća su, dodao je – ustanove, bolnice, vrtići, škole i starački domovi te centar grada zbog adventa i turista. Izrazio je nadu da će se odvoz smeća normalizirati, ali smatra kako se to neće dogoditi tako skoro.

“Odlaganje otpada do daljnjeg će biti usporeno i otežano”

“Dana 4. prosinca 2023. dogodio se odron na odlagalištu Jakuševec-Prudinec. Istražne radnje kojima će se utvrditi kako je do odrona došlo još su uvijek u tijeku. S obzirom na to da je sigurnost radnika i građana na prvom mjestu, uspostavljen je sigurnosni protokol za odlaganje otpada na odlagalište.

Zbog uvedenog sigurnosnog protokola, odlaganje otpada na Jakuševec do daljnjeg će biti usporeno i otežano. To će za posljedicu imati i usporavanje odvoza otpada u gradu. Građane molimo za strpljenje i razumijevanje“, objavio je jučer Holding.

“Žao mi je što je došlo do ovoga”

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet jučer je komentirao zatrpavanje Zagreba smećem.

“Žao mi je što je došlo do ovoga, ali sustav gospodarenja otpadom je izrazito loš. Inertan je, to je naprosto deponiranje, slažemo hrpu bez pravila. Takav sustav je napušten u Europskoj uniji, mi smo ga naslijediti. To brdo je tamo od 1965.”, započeo je Korlaet pa se osvrnuo na eventualno zatrpavanje grada smećem zbog otežanog odvoza, koje je danas i službeno najavio Zagrebački holding.

“Zbog sigurnosnih protokola jest otežan, kamioni idu jedan po jedan. I dok ne prođe sanacija, a čekamo nalaz inspekcije i vještaka, vidjet ćemo što dalje. Do tada, malo će sve biti usporeno, uz poštovanje sigurnosnih protokola. Nažalost, to znači nešto više smeća, ali dat ćemo sve od sebe da se ne dogodi napuljski scenarij”, rekao je.

“Ne može se isključiti novi odron”

“Ne može se isključiti novi odron, ali odlaganje otpada je na dijelu koji je potpuno siguran i ništa se radnicima ne može dogoditi.” Objasnio je zašto se uz službene inspekcije i istragu Grad odlučio angažirati treću osobu, neovisnog stručnjaka: “Želimo biti što sigurniji i dobiti što detaljniju informaciju. Cilj nam je imati uvid u apsolutno sve.”

Obećao je i da će radnik koji je ostao bez ruke dobiti sve odštete prema zakonu, kao i svaku pomoć, a naglasio je i da ima pravo na tužbu. Spomenuo je i da onečišćenje zraka nije opasno po zdravlje.

Zagreb nastavlja imati problem sa smećem

Podsjetimo, na zagrebačkom odlagalištu otpada u ponedjeljak je, drugi put u mjesec dana, došlo do odrona smeća. U odronu je jedan radnik Čistoće teško ozlijeđen. Amputirana mu je ruka i ima polomljena rebra.

Zbog toga se u ponedjeljak smeće uopće nije odvozilo na Jakuševec. Iako se Zagreb već dugo muči s odvozom otpada pa nije rijetkost diljem grada vidjeti pretrpane kontejnere, sada će, kako je priznao i sam Zagrebački holding, situacija biti još gora.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.