Plenković: “Vlada će pomoći u rješavanju problema odlagališta Jakuševec”

Autor:

06.12.2023., Varazdin- Premijer Andrej Plenkovic prisustvovao Svecanoj sjednici Grada Varazdina i dao izjavu za medije. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da je dužnost Vlade pomoći u rješavanju problema odlagališta otpada Jakuševec te će to i učiniti, dodavši međutim da je odgovornost za to odlagalište na Gradu Zagrebu.

“Taj problem nije od jučer”, rekao je premijer Plenković novinarima uoči svečane sjednice varaždinskog Gradskog vijeća povodom Dana grada Varaždina i blagdana sv. Nikole.

Dodao je i kako mu je izuzetno žao što je jedan djelatnik u ozbiljnom incidentu koji se dogodio na Jakuševcu, odnosno još jednom odronu otpada, toliko teško ozlijeđen da mu je ruka amputirana.

“Odgovornost za ovo odlagalište je na Gradu Zagrebu. Vlada RH surađuje sa svim jedinicama lokalne i područne samouprave, Zagreb je u tom smislu i grad i ima status županije. Mi ćemo pomoći gradu Zagrebu, ne samo zato što smo Zagrepčani, nego smatramo da je naša dužnost da se uključimo u rješavanje ovog problema”, izjavio je premijer.

Siguran je, kaže, da će se iznaći rješenje koje će ovaj problem eliminirati.

Na pitanje hoće li država financijski sudjelovati u tom projektu, Plenković je odgovorio da to nije samo stvar financija, već i dogovora, procedura, što je vrlo kompleksno.

„Mi smo u stalnoj komunikaciji i sutra će na sjednici Vlade biti još jedna važna tema za Grad, a i za identitet Zagreba, pa i za hrvatski sport. Naime, na sjednicu ide sporazum između Vlade i Zagrebačke nadbiskupije o rješavanju pitanja zemljišta na kojem je maksimirski stadion i mislim da smo pronašli sveobuhvatno rješenje o kojem ću više reći sutra”, najavio je premijer.

Jedno od pitanja bilo je vezano uz američka borbena oklopna vozila Bradley, nakon što je danas u luku Rijeka uplovio američki brod na kojem su stigla ta borbena vozila.

„Ukupno 89 borbenih oklopnih vozila Bradley, prvi kontingent od njih 22 je stigao, došli su u Rijeku ili u Slavonski Brod. Tamo će u Đuri Đakoviću specijalna vozila biti remontirana i obnovljena i kada budu u fazi da ih se stavi pred kamere, mi ćemo ih rado staviti”, odgovorio je Plenković.

Hrvatske službe, policija i svi ostali su budni

Na pitanje o upozorenju povjerenice Europske komisije za unutarnje poslove Ylve Johansson o velikom riziku od terorističkih napada u EU tijekom blagdana Plenković je uzvratio kako se o tome već referirao ministar unutarnjih poslova.

„Ja tu nemam što posebno dodati”, rekao je premijer dodajući da izvješća SOA-e dobivaju već niz godina, ne samo Vlada, već i mnogi drugi.

„Vrijeme je budnosti, vidjeli ste napad koji se dogodio na njemačkog turista u Parizu. Prema tome, u ovo vrijeme, u ovom globalnom kontekstu, gdje traje brutalna ruska agresija na Ukrajinu, gdje nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael traje rat na Bliskom istoku, gdje su demonstracije u brojnim zemljama, odnosno gradovima zapadne Europe, mislim da svi moramo biti budni i ta poruka povjerenice je išla upravo zatim što se događa u posljednjih nekoliko tjedana diljem Europe”, kazao je Plenković.

Poručio je i kako su ‘hrvatske službe, policija i svi ostali budni’.

Povjerenica EK: “Postoji ogroman rizik od terorističkih napada u Europskoj uniji”

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.