Svi misle da Jakuševcem upravlja Grad Zagreb, ali nije točno: To čine četiri privatne tvrtke

Autor:

04.12.2023.,Zagreb - Jutros je na Jakusevcu doslo do novog odrona smeca, a ozlijedjene su dvije osobe..Od 7. 55 sati zatvorena je Sajmisna cesta od Micevca do Jakusevca u smjeru zapada, amjesto dogadjaja je osigurano Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Iako je uvriježeno mišljenje da zagrebačkim odlagalištem otpada Jakuševec upravlja Grad Zagreb ili njegove tvrtke, to nije točno. Gradska Čistoća dovozi otpad na Jakuševec, ali ne upravlja odlagalištem.

Od 2018. godine, kroz dva natječaja, odlagalištem otpada upravljaju četiri privatne tvrtke, a nakon prvog odrona na deponiju, niti iz jedne se nisu oglasili. One nastupaju kao konzorcij, tj. zajednički su dobili taj posao od Grada na javnom natječaju. 

Radi se o tvrtkama HIS u vlasništvu Slavka Hrženjaka, Tigri u vlasništvu Milana Penave, kuma pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, Eko-Flora u sastavu C.I.O.S grupe Petra Pripuza, te C.I.A.K.-u kojem je najveći pojedinačni suvlasnik Ivan Leko, a njihovo poslovanje se povezuje s C.I.O.S.-om.

2018. godine oni su dobili prvi ugovor vrijedan bez PDV-a skoro 196 milijuna tadašnjih kuna za četiri godine građenja i upravljanja cjelokupnim odlagalištem. Kada je taj ugovor istekao, 2022. godine su se te četiri tvrtke jedine javile na natječaj i dobile posao vrijedan 177 milijuna kuna, odnosno 23,5 milijuna eura bez PDV-a. Taj iznos okvirnog sporazuma se odnosi na četverogodišnje razdoblje. To znači da prosječno po godini za upravljanje Jakuševcem dobiju 5,85 milijuna eura.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je najavio da će se utvrditi odgovornost i da će biti sankcija, bilo da se radi o propustima privatnih tvrtki koje upravljaju, ali i svih ostalih u lancu.

Zasad se nisu oglasili niti iz jedne od navedenih tvrtki. Nakon prošlog odrona, također nije bilo reakcija iako oni upravljaju odlagalištem, pišu 24sata.hr.

FOTO: Novi odron smeća na Jakuševcu, ozlijeđene tri osobe. Tomašević traži hitan sastanak s Vladom

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.