Tomašević zatvorio Jakuševec, traži hitan sastanak s Vladom

Autor:

04.12.2023.,Zagreb - Jutros je na Jakusevcu doslo do novog odrona smeca, a ozlijedjene su dvije osobe.Od 7. 55 sati zatvorena je Sajmisna cesta od Micevca do Jakusevca u smjeru zapada, amjesto dogadjaja je osigurano.Tomislav Tomasevic sa suradnicima je stigao na Jakusevac te se obratio medijima Photo: Luka stanzl/PIXSELL

Photo: Luka stanzl/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izvijestio je je da je dovoz smeća na Jakuševec, gdje se jutros dogodio novi odron,  suspendiran, mjerenja ne pokazuju prekoračenja graničnih vrijednosti te je zatražio hitan sastanak s Vladom kako bi se konačno zatvorilo to odlagalište.

Tomašević je na konferenciji za novinare na Jakuševcu nakon obilaska izvijestio da su u novom odronu, koji se dogodio u ponedjeljak prije sedam sati, ozlijeđene tri osobe.

“Trojicu radnika je odvezla hitna, jedan je teže ozlijeđen, tako da  čekamo dnevne informacije o njegovom stanju i izražavam žaljenje”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Istaknuo je da se još uvijek utvrđuje kako je do odrona došlo i kako je on povezan s odronom koji je bio prije tri tjedna.

“Sve su inspekcije na terenu, inspekcija zaštite okoliša, inspekcija građevinskih radova koje utvrđuju što se dogodilo, tako da moram pričekati nalaze i rezultate te istrage”, dodao je.

Grad će uz inspekcije i policiju koji provode svoje istrage, napraviti vlastitu neovisnu istragu. “Angažirali smo stručnjaka, neovisnog, da napravi i on istragu, da se utvrde uzroci kako se ovo dogodilo, a kako se to više ne bi ponovilo”, naglasio je.

Zasad, kaže, mjerenja postaja koje su na Jakuševcu ne pokazuju da je došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti niti za sumporovodik, niti za metan.

Grad je naručio i mobilno dodatno mjerenje pored odlagališta, tako da će Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar uskoro tamo doći sa mobilnim uređajem koji se koristio kad je bio požar u Osijeku vezano za tvrtku Drava International.

“Tražim hitan sastanak s Vladom da se utvrdi što se sve treba napraviti da se konačno zatvori odlagalište”, poručio je, podsjetivši da obećanja postoje 20 godina.

“Mi radimo sve što možemo da ga što hitnije zatvorimo. Ali to nije samo odgovornost Grada, nego isto tako i države”, poručio je gradonačelnik uz apel da se što prije nađe zajednički rješenje da se odlagalište zatvori i da se napravi novi centar u Resniku.

Što se tiče dnevnog odlaganja otpada njega, kako je izvijestio, nema, suspendirano je “i bit će onako kako kažu državne nadležne institucije koje trebaju utvrditi što dalje”.

“Na njima je da kažu što da se radi i gdje se može odlagati i da li se može odlagati, to je apsolutno u ingerenciji državne institucije. Mi ćemo postupiti prema svakom nalogu svake nadležne državne institucije”, rekao je.

Na upit osjeća li odgovornost u cijeloj situaciji, Tomašević je rekao da se odgovornost mora utvrditi, a “kad se utvrdi bit će sankcija”.

“Ako se utvrdi da je odgovornost gradske firme, ako se utvrdi da je odgovornost privatnih firmi, ako se utvrdi odgovornost projektanta, nadzora, izvođača, moraju biti sankcije za ovo”.

Ukoliko je bilo kakvih propusta vezano za sigurnost radnika, za to će isto, kaže, biti posljedica.

Naveo je i da su razgovarali s Državnim inspektoratom i još uvijek nemaju nikakvih nalaza da je bilo nekakvih nepravilnosti što se tiče upravljanja odlagališta i što se tiče odlaganja na Jakuševcu.

Još su neki izvidi u tijeku, čekaju se još neke analize, tako da će znati više  kad te analize završe, tada će Državni inspektorat izaći sa novim nalazima.

“Međutim, ovakve stvari se ne smiju događati”, poručio je gradonačelnik, dodavši da će gradska uprava napraviti sve što relevantne državne institucije utvrde da treba napraviti.

FOTO: Novi odron smeća na Jakuševcu, ozlijeđene tri osobe. Tomašević traži hitan sastanak s Vladom

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.